Kategorier
Kulturkoll Romankoll

Kristina Appelqvist boktipsar

Den samtida pusseldeckardrottningen i Sverige just nu heter Kristina Appelqvist. Hon har skrivit fem deckare hittills som alla utspelar sig i Västergötland. I våras kom Minns mig som en ängel som kulturkollos läsare också har chans att vinna ett eget exemplar av i vår utlottning. I dag tipsar Kristina oss om en klassisk deckare som hon inspirerats av.


Kamratfesten är skriven av den brittiska deckarförfattaren Dorothy Sayers och kom ut redan 1935. Jag läste den första gången som tonåring och den har på flera sätt inspirerat mig i mitt eget skrivande.

Dorothy Sayers var en av de tidigaste trendsättarna inom kriminallitteraturen, av många betraktas hon som en av de största inom genren. Hon skrev klassiska pusseldeckare som innehåller så mycket mer än en spännande mordgåta. Intressanta personskildringar, fängslande miljöer och en unik kärlekshistoria är några av de övriga ingredienserna.

Kamratfesten utspelar sig i universitetsmiljö i det anrika Oxford. Vi får möta Lord Peter Wimsey och författaren Harriet Vane, de båda huvudkaraktärer som finns med i flera av böckerna. Deras trevande kärlekshistoria är en viktig beståndsdel i Kamratfesten, där Harriet Vane återvänder till sitt universitet för att delta i en så kallad kamratfest, en återträff för gamla studenter. Hon hamnar i ett otäckt drama med flera mordförsök men ovanligt nog inget mord.

Sayers lyckas verkligen fånga den karakteristiska universitetsatmosfären och det är slående hur väl man känner igen sig trots att boken skrevs för 80 år sedan. Vi får möta samma slags hierarkier och konservatism, samma maktlystna, intelligenta och viljestarka människor som finns på universiteten än idag. Jag har valt den akademiska världen som skådeplats för mina egna deckare. Utan tvekan är Kamratfesten en inspirationskälla som tidigt fick mig att förstå att den akademiska världen är en fantastisk deckarmiljö. Jag avundas er som inte redan läst denna gamla klassiker – ni har en trevlig läsupplevelse framför er.

Kristina Appelqvist

foto: Privat


Utlottning! Nu har du chans att vinna ett eget exemplar av Minns mig som en ängel. Gör så här: skriv samman ett eget boktips i genren pusseldeckare och länka oss i ditt inlägg (3 lotter) eller sprid ordet om Kulturkollo i sociala medier (FB: 1 lott, Twitter: 1 lott) och lämna kommentar inklusive länk(ar) hos oss. Om du gör alla delarna så kan du totalt få 5 lotter. Glöm inte att lämna en mejladress i kommentarsfältet. Du har fram till fredagen 29/8 kl 16.00 på dig att delta.

 

 

Av Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av åtta erfarna bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

6 svar på ”Kristina Appelqvist boktipsar”

Pusseldeckare + Oxford låter ju som en underbar kombination, Kamratträffen ska absolut läsas, snarast!

Stängt för kommentering.