Om inte nu så när?

Om inte nu så när?

Om inte nu så när ska vi i det här landet ta ställning för ett samhälle där alla människor är lika mycket värda, allas röster får höras och där människor visar solidaritet och tolerans för varandras olika förutsättningar och förmågor? Om inte nu så när ska vi se till att vi tillsammans skapar ett samhälle där alla kan känna sig hemma och välkomna?

Arthur Koestler skrev sin roman Natt klockan tolv på dagen 1940 och i den gör ha en knivskarp analys av sin samtid, han klär av stalinismens terror in på bara skinnet.  Att läsa hans text är som att göra en tidsresa in i de totalitära samhällenas psykologi och det finns enligt mig inget bättre sätt att få perspektiv på sin samtid än genom en riktigt bra roman. Det samhället han beskriver jämförs av Herta Müller med Putins styre i Ryssland och både hon, jag och många med oss menar att nu är tiden att lära av historien. Om inte nu så när?

[quote]Nationalismen och stamtänkandet äro sega sjukdomar. De botas bäst med läsning och resor.[/quote] Det säger advokat Thune i Kjell Westös roman Hägring 38  och Thunes resonemang kring nationalismens makt och hur människor vid fara söker sig samman i gruppen som är lika dem själva är en av de riktigt stora behållningarna i boken. Westö beskriver en splittrad befolkning, det är Helsingfors 1938 och sprickorna är stora också i den svensktalande minoriteten. Landet har en historia med inbördeskrig mellan röda och vita, kommunismens Sovjet är bara några mil bort och det sättet att styra ett land lockar, andra ser nationalsocialismen som en garanti för ett fritt Finland. Thune har en liberal och humanistisk livshållning och hans värderingar blir allt mer marginaliserade. Hur det gick den gången vet vi. Hur vår framtid ska se ut kan vi påverka imorgon på valdagen.

1938 utspelar sig också Annika Thors roman Om inte nu så när? Jag låter helt enkelt Annika Thor själv berätta om sin historiska roman Om inte nu så när? som är ett gripande dokument över händelser i svensk historia som kanske faller i glömska om inte någon påminner oss. Vad jag förstår ligger mycket efterforskningar i brev, tidningar och arkiv till grund för ramberättelsen, i boken får vi följa sex människors öden i Sverige på 30- och 40-talet och det är både spännande och upprörande läsning. Frågan om vem som behöver skydd, vilka flyktingar som skall släppas över gränsen ställs på sin spets efter kristallnatten 1938. Judinnan Ilse får gång efter annan avslag när hon söker inresetillstånd för sina åldrade föräldrar och hon frågar sig uppgivet: Om inte nu så när?

 

Vårens starkaste läsupplevelse var för mig Majgull Axelssons Jag heter inte MiriamDen berättar en del av vår historia på ett så starkt och så gripande sätt att ingen kan förbli oberörd. Miriam fyller 85 och på födelsedagen så får hon plötsligt nog av livslögnen som hon behållit för sig själv i mer än 65 år. Familjen gratulerar henne med ett vackert romskt silverarmband och det arbetade smycket gör att hon uttalar de förbjudna orden: Jag heter inte Miriam. Hon bestämmer sig för att berätta sanningen och det är en sanning som ingen kan värja sig mot. Scenerna från koncentrationslägren är grymma, grymt skickligt berättade och klumpen i halsen blir snart till tårar. Miriam/Malikas livsöde berör på djupet och den sortens text har också Göran Rosenberg skrivit om sin fars liv. I Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz  har Rosenberg tagit sig an sin fars historia, vägen till Auschwitz var lika helvetisk för alla men vägen därifrån var ett mirakel. Familjen Rosenberg hamnade så småningom i Platsen Södertälje där arbetskraften (tack vare krigets förstörelse) behövdes både i lastbilstillverkning och läkemedelsfabriker. Föräldrarnas Projekt blev pojken, han skulle få ett gott liv i det nya landet. Överlevarens skuld blir tung att bära och slutligen för tung för Görans far.

Bokhyllorna är fylla av människoöden som berättar för oss om hur samhället kan spåra ur, låt oss läsa dem. Låt oss lyssna på deras röster och sedan fundera över vilket samhälle som vi vill forma. Vi tillsammans.

Gör som jag. Gå nu en sväng till biblioteket – gå sen och rösta, gör din röst hörd!

Om inte nu så när?

[box style=”rounded”]Utlottning!
Vill du vinna ett exemplar av Majgull Axelssons fantastiska roman Jag heter inte Miriam? Ge oss och kulturkollos läsare ett tips på en bok som du tycker man ska läsa som stärker demokratin och hjälper oss alla att reflektera en extra gång. Skriv här i kommentarerna eller i egen blogg och länka oss i ditt inlägg (3 lotter) eller sprid ordet om Kulturkollo i sociala medier (FB: 1 lott, Twitter: 1 lott) och lämna kommentar inklusive länk(ar) hos oss. Om du gör alla delarna så kan du totalt få 5 lotter. Glöm inte att lämna en mejladress i kommentarsfältet. Du har fram till den 19/9 på dig att delta.[/box]

Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av nio bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

Visa alla inlägg av Kulturkollo →

21 tankar på “Om inte nu så när?

 1. Klart jag vill tävla! En bok som fick mig att tänka till några extra varv kring demokrati, frihet och censur samt hur jag vill att ett samhälle ska se ut är Margaret Atwoods ”Tjänarinnans berättelse”. Det var också den första boken jag läste som fick upp mina ögon för ojämlikheten mellan könen.

  1. Det är en bok som jag verkligen måste läsa. Jag lyssnade på Margaret på Louisiana Literature och jag blev absolut totalimponerad av hennes skarpa och smarta samtal med Sjón. Tack för tipset!

 2. Jag tror också att det vi behöver för att förstå vår samtid finns på bokhyllorna i biblioteket, det är genom att läsa om människoöden och historien som vi kan börja förstå oss själva och vår omgivning. Jag som har turen att jobba på bibliotek tycker att det är snudd på vackert att vi har haft förtidsröstning i våra lokaler i tre veckor nu och människor har strömmat till oss för att lägga sin röst.

  1. Demokrati är vackert, trots att det inte alltid blir som jag vill. 😉 Hoppas jag kan fira ikväll.

 3. Böcker, filmer, de där kanalerna till våra sinnen och känslor gör oss till bättre medmänniskor för att vi utvecklar förmågan att ta andras perspektiv/sätta oss in i andras situation. T.ex. Jag önskade att flera stycken som är emot flyktinghjälp i länder som icke motsvarar ”på plats” att läsa ”Morgon i Jenin” för att förstå varför hjälp på plats kan vara ett dåligt alternativ! Men böcker och läsning (och andra medium) har nog fått människor både förr och nu att inse att vi människor oavsett kultur, religion, sexuell läggning, ursprung, hudfärg, kön, ålder, handikapp, m.m. är mer lika än vad man kanske tänker på ibland!

  1. Jag är inte så bra på film men tar gärna emot tips. Morgon i Jenin är verkligen en aktuell bok just nu. Det är inte så många texter som berättar ur den palestinska vinkeln. Bra tips!

   1. Jag har inga jättekonkreta tips när det kommer till film (mest för att jag ofta glömmer filmtitlar). Men jag glömmer aldrig ”American History X” som var en film som berörde när jag såg den i 8:an och vi diskuterade riskerna med att tänka vi och dem m.m. Och riskerna i att bara se sitt eget perspektiv, skylla på andra och fyllas med hat…

  2. Ja, hjälp på plats är inte alltid ett alternativ. Morgon i Jenin är en riktigt bra och viktig bok på många sätt.

   1. Jag skulle behöva läsa om. Den ligger långt bak i minnet och egentligen minns jag bara de stora dragen i handlingen, inget om själva bokens hantverk eller språk. Är det också bra eller är det idén om att någon övervakar dig som är styrkan?

 4. Jag vill tipsa om Paradisträdgården av Amy Waldman, som är mycket tankeväckande och ställer demokratin på sin spets. Vill verkligen läsa Miriam!

  1. Det är en riktigt bra bok, Paradisträdgården alltså. Har inte hunnit läsa om Miriam ännu tyvärr, men vill absolut göra det.

   1. Paradisträdgården är en perfekt cirkelbok – den har så många diskussioner inuti sig. Lyckos er som har Miriam kvar. Den är fantastiskt bra.

 5. Fick ”Jag heter inte Miriam” signerad av Majgull på Sigtuna literaturfestival där hon var och pratade om just den boken. Ett mycket gripande samtal. Jag har dock inte hunnit läsa boken än men jag ska (Ska läsa ut Maken först) 🙂 Vill bara säga att alla boktips ovan läggs till på min ”att läsa lista”. Har läst Göran Rosenbergs ”Ett kort uppehåll…” och den är verkligen bra men resten hamnar som sagt på ”att läsa listan” som blir längre och längre för varje titt här eller på någon av era egna bloggar 🙂

  1. Kul att din läslista blir allt längre av alla tips, det är meningen :-)) Jag skulle gärna velat lyssna på Majgull också, hennes medverkan i babel var fin i våras. Vad jag kan se så ska hon inte tala på mässan i Göteborg vilket förvånar mig.

Kommentarer är stängda.