Boktips till våra politiker

Idag går Sverige till val. Imorgon kan vi ha en annan styrning på det här landet. Vissa partiledare kanske får nya arbetsuppgifter och vissa kanske blir arbetslösa. Oavsett så hoppas vi att de kommer finna lite tid till läsning. Här kommer några skräddarsydda boktips till partiledarna.

Fredrik Reinfeldt. Allt fler blir sjukskrivna, andra kan inte försörja sig och sin familj. En sådan familj kan vår statsminister läsa om i Jag är ju så jävla easy going av Jenny Jägerfeldt. Vi vet redan att han väljer Läckberg före Tranströmer, så kanske han skulle uppskatta Dubbla slag av Malin Persson Giolito och samtidigt få lära sig en del om familjeliv och glastak.

Göran Hägglund. För att anknyta till “Verklighetens folk” så uppmanar vi till läsning av Jag ska egentligen inte jobba här av Sara Beicher och Yarden av Kristian Lundberg.

Annie Lööf. Stureplanscentern behöver dynga på skorna och glesbygdsperspektiv, därför tipsar vi om alldeles färska Norrut åker man för att dö av Ida Linde. Vi tycker också att hon borde läsa om ungdomar helt utan anställningstrygghet i Katarina Fägerskiölds Åsen.

Jan Björklund. Herr Björklund kan behöva ta del av vad disciplinerade ja-sägare i ett samhälle kan leda till genom att läsa Kallocain av Karin Boye. Om Boye är något för höglitterärt för vår minister så kan han istället läsa Ondskan av Jan Guillou.

Stefan Löfven. Vi tycker att han behöver läsa Brickenböckerna av Vibeke Olsson för att påminnas om folkrörelsernas kraft.

Jonas Sjöstedt. Vänsterledare och boende på Östermalm är inte en självklar kombination. Känner han sig hemma eller som en udda fågel? Oavsett kanske Fältöversten av Jonas Malmborg är ett lämpligt val.

Gustav Fridolin. Vi har sett att Gustav gärna kramar en kolbit i tv-debatterna. Både Ken Folletts Giganternas fall och Calle Brunells Brev från en bruten horisont tar honom med till kolgruvorna i Wales.

Åsa Romson. Det är bra att åka tåg, men det kan också vara ganska farligt. Om farorna med tåg kan vårt språkrör läsa i Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie

Jimmie Åkesson. Kanske behöver ledaren för Sverigedemokraterna påminnas om det gamla goda Sverige och hur det var att vara svensk förr i tiden. Då är Utvandrareposet av Vilhelm Moberg ett självklart val. Föredrar han en mer samtida bok rekommenderar vi Nyttiga människor av David Qviström som handlar om migration och människosyn. Förhoppningsvis lär han sig något.

Foto: ”Parliamentary election, January 2005, Nasiriyah, Iraq” av James Gordon (CC BY NC 2.0)

Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av nio bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

Visa alla inlägg av Kulturkollo →

3 tankar på “Boktips till våra politiker

  1. Jag ber att få meddela, och med ovanligt goda källor till hands, att författaren till Nyttiga människor inte heter Qviberg i efternamn.

    1. Slarvmajan har rättat slarvfelet och skäms.. Qviström förstås! (Lysande bok för övrigt!)

Kommentarer är stängda.