Kategorier
Kulturkoll

Böcker kräfva dessa drycker

Lotta

Kura ihop sig med te och bok? Nä nä, lite mer fantasi när jag får lov att bestämma. Det gäller att matcha rätt bok med rätt dryck. Till exempel:

Om du läser Borta med vinden så är valet förstås Southern Comfort. Vill du ta det ett steg längre så har både Rhett Butler och Scarlett O’Hara fått sina egna drinkar uppkallade efter sig, med Southern Comfort som bas men mixat med andra ingredienser. Viktigt att tänka på är att antingen dricker du sakta eller läser snabbt, eftersom boken är på dryga tusen sidor. Risk för att det blir mycket drinkar annars.

Om du läser en klassiker som Sherlock Holmes så passar en klassisk teblandning som Earl Grey. Föredrar du Roiboos-te kan du matcha det med Damernas detektivbyrå.

Om du läser någon av alla Agatha Christies detektivromaner om Hercule Poirot passar det bra med varm choklad, då Hercule Poirot tyckte om att börja sina morgnar med den drycken. Han var också förtjust i tisane, som är en sorts örtte, och crème de cassis, en sötsliskig svartvinbärslikör.

Om du läser Outlanderserien så är det whisky som gäller. Och inte vilken whisky som helst, utan skotsk whisky från Highlands.

Om du läser Hemingway så passar vad som helst, så länge det är alkohol. Papa var förtjust i de flesta spritsorter och drinkar. Enligt myten var favoriten Mojitos, men många hävdar att så inte alls var fallet,  han föredrog dry martini (ju torrare desto bättre) eller vermouth. Och absint. (Går även ihop med Strindberg.)

Om du läser Jane Austen eller någon annan 1700-1800-tals författare passar det perfekt med syllabub. En sorts efterrättsliknande drink bestående av vin, öl eller ale som blandas med grädde, socker och citron. Lät väl smarrigt, eller?

Om du läser chick-lit är det vitt vin som gäller. Är det mer specifikt Bridget Jones du läser så är det förstås chardonnay.

Om du istället tittar på tv-serier matchar du Gilmore Girls med kaffe (i kopiösa mängder), Mad Men med Old Fashioned, Sex and the City med Cosmopolitan och Cougar Town med rött vin (i jätteglas). Rött vin går för övrigt perfekt ihop med självhjälpsböcker, rödvin i mängder.

Foto: Bookshelf av Nicholas Noyes (CC BY-NC-SA 2.0)

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.

5 svar på ”Böcker kräfva dessa drycker”

Förträffliga tips, tack Lotta! 🙂
Fast hur mycket Jane Austen-fan jag än är så tänker jag inte ge mig på det där syllabub. Bluuääärgh….

Stängt för kommentering.