En ovanlig bild av himlen

Linda

9780316058506-l

Himlen i litteraturen kan se olika ut och en av de mest annorlunda beskrivningar av livet efter detta finns i lyrikromanen Heaven looks a lot like the mall av Wendy Mass, där himlen är just vad rubriken berättar, ett gigantiskt köpcentrum. Det är dit sextonåriga Tessa kommer efter en tragisk olycka under en av skolans gympalektioner. En boll träffar henne, hon ramlar omkull och medan en städare torkar upp hennes blod förflyttar hon sig från gympasalen till himlen. Skämt och allvar blandas, då Tessa vandrar runt i affär efter affär, i ett köpcentrum som liknar det hon brukar hänga i med sina kompisar.

En pojke med en del av ett borr sittande i huvudet, visar runt henne och presenterar föremål efter föremål som hon köpt eller fått under sitt liv, som haft betydelse för henne. Via föremålen får vi historien om Tessas liv, från de första skorna, till nutid. Vi får höra om den frånvarande pappan, mamman som vill göra om henne och hur det slog över när Tessa bestämde sig för att vara sig själv. Vi får möta hennes vänner och fiender, följa med på en katastrofal bal och lära känna Tessa, den sanna Tessa.

Tessa är inte någon direkt sympatisk sextonåring. Hon har gjort en del dumt. Samtidigt kan jag inte låta bli att tycka om henne. Vi får också följa hennes familj och vänner, som helt klart saknar sin Tessa. Hennes frispråkighet och brist på social kompetens spelar liksom ingen roll. Hon är Tessa.

Wendy Mass har skrivit en rolig ungdomsbok, med en allvarlig underton. Den är till större del skriven på vers, vilket gör historien koncentrerad, rapp och lätt att följa. Det är vackert, charmigt och mycket välskrivet. Själv älskar jag prosalyrik och tycker väldigt mycket om att läsa böcker som är skrivna på det här sättet. Heaven looks a lot like the mall är en läsvärd bok både för unga och gamla.

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →