Kategorier
Barnbokskoll Kulturkoll Ungdomsbokskoll

His dark materials

För ungefär 100 år sedan, före bröllop, barn och hus, så läste jag en trilogi böcker som så totalt golvade mig att jag bara kan jämföra det med Harry Potter. Vilket var ungefär i samma veva faktiskt. Jag pratar om Philip Pullmans trilogi ”Den mörka materian” som börjar med boken ”Guldkompassen”. Jag älskade faktiskt de här böckerna bra mycket mer än Harry Potter i början. Så pass att jag och maken (då pojkvän) bokade en resa till Svalbard till största delen beroende på den. Jag tror att jag hoppades på att träffa isbjörnen Yorrik. Nu blev den resan inställd pga min bösta väns bröllop och sedan har tillfället aldrig uppstått igen, men drömmarna och planerna jag hade i huvudet då är lika tydliga idag som för 10 år sedan.

Nog svamlat om mig. Trilogin är minst lika bra som Harry Potter men har fallit lite i glömska de senaste åren. Första boken filmatiserades och jag minns hur spänd och upprymd jag var när jag följde produktionen. Nicole Kidman som Mrs Coulter? Absolut! Blev det så bra som det hade kunnat bli? Absolut inte. Filmen blev en riktig flopp faktiskt. Därför var det med svag skepsis jag läste för något år sedan att man tänkte göra ett nytt försök. En tv-serie borde dock passa böckerna bättre eftersom de är så detaljrika. Och har ni sett de två första avsnitten? Det var ju helt rätt! För DET HÄR mina damer och herrar, är en filmatisering som lovar mycket.

Sorgligt nog har jag inte handlingen så tydligt i huvudet, men det kommer tillbaka allt eftersom jag tittar. James McAvoy spelar lord Asriel och Ruth Wilson (The Affair) spelar Mrs Coulter. Lyra spalas av Dafne Keen, som av förklarliga själ inte hunnit göra så mycket än. HOn gör det med den äran dock. JAg hoppas verkligen att de tar sig an alla tre böckerna så att det blir ett ordentligt avslut. Än så länge är det så spännande att jag knappt kan vänta en hel vecka mellan avsnitten och känner att det kanske är dags för en omläsning.

Har ni sett? Är ni lite exalterade som jag?

Bildcred

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

2 svar på ”His dark materials”

Stängt för kommentering.