Kategorier
Kulturkoll

När jag skrattar så jag gråter

Linda
När vi planerade den här veckan insåg vi ganska snart att humor är svårt. Vi skrattar helt enkelt åt olika saker och jag sällar mig till de andra kulturkollare som skrivit om hur böcker som marknadsförs som roliga, oftast inte är det alls. Men visst finns det rolig kultur. Såväl böcker, tv-serier och filmer. Och vi får inte glömma ståupparna.

Jag vill passa på att lyfta fram en komiker, som jag tycker väldigt mycket om, nämligen Eddie Izzard. Mannen som kan skämta om vad som helst och dessutom är sig själv på ett sätt som gör mig glad. Allt från kläder som av många anses vara för kvinnor, till strikta kostymer. Allt från uppsminkad, till osminkad. Ibland med nagellack till kostymen, eller rött läppstift. Allt som är snyggt funkar helt enkelt, en inställning jag vill föra över till mina barn. Izzard är en förebild på många sätt och att han nu engagerar sig politiskt för Labour och hoppas bli deras kandidat till borgmästarvalet i London 2020.”Being a transvestite has toughened me up for politics”, säger han i en artikel i The Independent.

Det kan ha varit 2003 jag upptäckte Izzard. I alla fall var det då han intervjuades av Parkinson, en intervju jag minns mycket väl då den gjorde att jag fick upp ögonen för den komiker som skulle komma att bli en stor favorit. Mycket handlade om hur han på samma gång tillåter sig själv att vara stark och sårbar, rolig och allvarlig. Året efter gjorde han en biroll i Ocean´s Twelve, men det är som komiker han är stjärna på riktigt.

Vad är det då som är så roligt med Eddie Izzard? Ja, egentligen borde det inte vara kul med någon som skämtar om EU och världskrig, men när Izzard vrider och vänder på världspolitiken då och nu blir allt så otroligt absurt. Som det här klippet från Dressed to Kill, om Europas stormakter och andra världskriget och om varför Hitler omöjligen kan ha spelat Risk. Smart humor, ibland kanske nästan för elak, men bra och rolig. Inte sällan skrattar jag så jag gråter.

Den förste maj kommer Izzard till Göteborg och självklart är jag på plats. Även om jag och maken redan sett Force Majeure live (med syrran och den franske svågern som glatt skrattade åt alla skämt om fransmän) vill jag se honom igen. Stripped var kanske en bättre show på många sätt, men allt Izzard gör är roligt.

Vilka komiker skrattar du åt?

 

Foto: Getty

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

4 svar på ”När jag skrattar så jag gråter”

Håller utkik! Ska bli kul att se Izzard igen och alla andra också för den delen.

Jag älskar Eddie Izzard och äger alla hans dvd:er som jag ser om och om igen och skrattar lika mycket åt varje gång. Jag tror att han är den enda komiker som jag älskar allt av, han misslyckas aldrig med att locka mig till skatt. Skulle gärna se honom i Göteborg i helgen men har sett Force majeure och Stripped (som nog som du säger var lite bättre) tidigare.

Egentligen tror inte jag heller att det gör något att se honom igen, även om det skulle vara samma skämt. Izzard är helt enkelt kul hur många gånger som helst!

Stängt för kommentering.