Kategorier
Romankoll

10. Juligt med jul-lit

Lotta

December är frosseriets månad. Inte bara i matväg och godisväg, utan frosseriet kan ta sitt uttryck i att läsa böcker med jultema, lyssna på jullåtar av varierande kvalitet, titta på halvdåliga gamla julfilmer, eller svulla tv-seriernas specialskrivna julavsnitt. Det hör till, för mig i alla fall. Det är en del av uppladdningen.

Jag är väldigt svag för den speciella genre som jag kallar jul-lit, eller christmas lit. En subgenre till chick-lit och feelgood. Det finns ingen motsvarighet på svenska, men den engelska marknaden svämmar varje år över av festliga titlar som Cold Feet at Christmas, Secret Santa, Christmas Wedding at the Gingerbread Café (herregud, jul, bröllop och pepparkakor i samma bok! klick-klick) eller A Curvy Christmas (hrm.. kolla in det omslaget). Kolla förresten in Holiday-sektionen på Amazon så fattar ni vad jag menar. Det finns hur mycket som helst att välja bland, och det fylls på varje år.

Varje år läser jag en par-tre såna här böcker, och i ärlighetens namn är de sällan särskilt bra. Men jag älskar dem ändå, hela paketet. Julen, förstås, med alla olika traditioner, pynt och mat som får ta plats i berättelsen. Annorlunda miljöer: jul i New York, jul i Cornwall, jul i Skottland. Romantik, glittriga omslag, mysig stämning. Att läsa den här sortens böcker är en skön avkoppling ifrån den egna julstressen och hetsen.

Det här är en genre som är totalt icke-existerande i Sverige. Men visst kan det poppa upp någon enstaka bok med jultema ibland – som Jonas Karlssons God jul: en berättelse som nu finns ute i pocket. Jul i kommunhuset låter visserligen inte lika festligt som jul i New York, men det är klart att jag ska läsa den också. Den blir min nästa jul-läsning.

Nr_10Just nu läser jag It Must Have Been The Mistletoe av Judy Astley som så här långt är helt okej underhållning. Scarlett Bailey är annars min favorit bland jul-lit-författare, så är du sugen på lite julromantik men inte vet var du ska börja, så tycker jag du kan testa någon av hennes titlar.

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.

5 svar på ”10. Juligt med jul-lit”

Jag är ju en av dem som också brukar sänka mig djupt i jul-sliskets härliga skum men i år har inte suget infunnit sig riktigt än. Har ett par böcker stående från förra året om andan skulle falla på. Tills dess så läser jag en julig pusseldeckare från 30-talet som just kommit ut igen. Mystery in white av J. Jefferson Farjeon, en för mig ny bekantskap som än så länge är himla trevlig. http://bokomaten.blogspot.se/2014/12/arets-jullasning.html

Pusseldeckare är alltid trevlig julläsning – speciellt om de utspelar sig i vintrig juletid.

Vill man så kan man höra Jonas Karlssons bok på Storytel nu. Den kom häromdagen och han läser själv. Mumma!

Stängt för kommentering.