11. Den optimala helgläsningen

helena-top
Det är naturligtvis omöjligt att plocka ihop den ultimata julläsningen utan långvariga förberedelser. Själv börjar jag nog i augusti med att lägga böcker på hög och tänka att “den läser jag i jul”. På samma sätt som jag i januari börjar på “det läser jag i sommar”-högen. Detta resulterar naturligtvis i en orimligt stor läshög (ungefär så stor så att jag skulle kunna göra som på bilden) när de där tre eller fyra dagarnas lästid dyker upp, då det dessutom visar sig att man måste vara social och inte alls får läsa.

Nyckeln är alltså att tagga ner även här. Nu för tiden plockar jag ut en bok som jag hoppas på att få läst under julledigheten, det brukar ändå aldrig bli så.

En sak som jag däremot inte kan sluta noja över är årsskiftet. Det är extremt viktigt för mig vilken årets första bok är. Att den blir utläst ganska tätt inpå nyårsdagen och att den är riktigt, riktigt bra. Jag har någon sorts föreställning om att första boken sätter tonen. De senaste åren har jag inlett med Jag, en, Generation loss, Nr_11Darling river, Wolf Hall och alla dessa år har varit finfina läsår. Det händer alltså att jag sparar sista sidorna på en bra bok över nyår för att det ska bli min första utlästa på det nya året. Att jag 2013 inledde med en novell av S. J Bolton som var ok men inte glimrande och att det året också var förstklassigt glömmer jag gärna bort i mina paniska planeringsanfall 🙂

Hur planerar du din helgläsning?

Helena

Periodvis maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt mellan genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, engelsk feelgood, pusseldeckare och grafiska romaner. Dras till mörkret.

Visa alla inlägg av Helena →

4 tankar på “11. Den optimala helgläsningen

  1. Tror som du att det är bra att ha någon eller några böcker man verkligen sett fram emot sparade till ledigheten. Själv tror jag på att det ska vara något inte allt för tungt, utan lite lättsamt och snabbläst sådär så man får riktigt fint läsflyt mellan alla sociala avbrott 😉

    1. Håller med dig om att det måste vara en bra blandning. Gärna sån’t som funkar att slattläsa och så en eller två tegelstenar. Jag hörde Aminatta Forna tala på Stockholm Literature och hennes The Hired Man ligger i min hög.

    2. Det tycker jag låter som en bra plan. Själv funderar jag på att satsa på Kate Mortons En välbevarad hemlighet i år. Om den är som hennes övriga är den lättläst och möjlig att försvinna in i när man råkar få lite tid över.

Kommentarer är stängda.