Kategorier
Ungdomsbokskoll

13. Vad ska du utmana dig med i jul?

anna-top
[quote]Trots att jag inte var mycket för julen fann jag en viss tillfredställelse i julgranen: Varje år fick mamma och jag plocka fram våra barndomar och sprida ut dem över grenarna.[/quote]

Jamen, så är det ju. Julen är för många den gången på året när barndomen plockas fram, barndomens mat och barndomens pynt. Den som säger just den här meningen är Lily i den charmiga ungdomsromanen Dash och Lilys utmaningsbok. Juletid är traditionernas tid och vad händer den dag när man av olika skäl inte kan hålla fast vid dem? Kanske gör man som Lily – gömmer en röd moleskin-anteckningsbok bredvid en Salingerroman på Strand och hoppas på att någon ska hitta den och läsa hennes utmaning.

Det blir Dash som hittar både bok och utmaning och i varsina kapitel får vi följa ungdomarna, de ska fira jul i storstaden utan sina föräldrar och uppdragen de ger varandra i den röda boken tar oss med till ett NY i juletid. Den låter oss möta tjejer och killar som går sin egen väg och som gör det med integritet och mycket humor. Som de böknördar som de är så är texten också pepprad med litterära referenser och annat kul att upptäcka. Just det där att det finns lager att upptäcka om man kikar lite extra gör böcker i alla genrer lite extra läsvärda enligt mig. Jag själv hörde Marie Lundström berätta om Mark Strand i veckans Lundströms och just hans texter går som ett omtag genom boken:

[quote]Vi läser berättelsen om våra liv
som vore vi med i den,
som hade vi skrivit den.[/quote]

Böckerna och orden är viktiga i den här ungdomsromanen, där en av huvudpersonerna till och med heter “tankestreck” i förnamn och genom att skriva i anteckningsboken undersöker de och definierar de allt tydligare vilka de är, vilka de vill vara. Det här är en bok som passar perfekt att lägga under granen hos en ung kille eller tjej som funderar lite på sin plats i tillvaron. Jag fnissade högt åt de klarsynta och smarta ungdomarna som dissekerar den amerikanska tonårsdrömmen och berättar om ett annat sätt att leva, ett annat sätt att tänka. Snyggt! Dessutom blir man grymt sugen på att resa till NY, gärna i juletid.  Rapp, smart och rolig får bli mitt omdöme.

Idag firar vi Lucia och det är en tradition som jag personligen inte vill skippa, men kanske finns där andra som spelat ut sin roll. Kanske är det dags att utmana sig, skapa nya traditioner eller återupptäcka riktigt gamla, glömda? Det tänker jag kommer att gå bra ända tills några dagar innan jul när dottern dyker upp i föräldrahemmet. Då blir det till att “plocka fram våra barndomar och sprida ut dem över grenarna.” Ta fram den lilla tomten från gamlamormor, glasen från gamlamorfar, äta grynkorven från Nossebro och leva i vår tradition. Det är ändå något visst.

Hur är det med er andra – är ni sån’a som helst vill hålla på traditionerna eller utmana er med något nytt i juletid?Nr_13

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

4 svar på ”13. Vad ska du utmana dig med i jul?”

Åh vad jag vill läsa denna! Dessutom ska jag ju till NY i jul! Men för att svara på din fråga, jag läser ungefär som jag brukar kring jul, tror jag. En “lagom” bok är nästan bäst, annars vill jag ju bara läsa.

Så underbart med NY i jul! Du får rapportera till mig som nöjer mig med GBG 😉 Lagom är bäst, nästan alltid!

Åh Anna! 🙂 Jag är väldigt peppad inför NY, har bara varit där sommartid tidigare och vill verkligen se julgranen vid Rockfeller Center mm! Älskar den staden!❤️

Stängt för kommentering.