Kategorier
Kulturkoll

Trevligt folk – en småtrevlig film

anna-top
Idag snöar bloggen in på bandy och i kväll tävlar Filip och Fredrik i finalen på spåret. Självklart då att jag skriver en rad om deras film Trevligt folk. Det var med bävan som jag gick till biografen för de snackesaliga herrarna kan ju emellanåt vara ganska irriterande och smått självupptagna. Hur skulle det funka i en dokumentär om en man i en liten stad i Dalarna som bestämmer sig för att starta ett somaliskt bandylag?

Jo tack. Alldeles utmärkt. De håller sig i bakgrunden och släpper istället fram Patrik, entreprenören från Borlänge, som vill göra något handfast för att skapa en kontaktyta mellan borlängeborna och den stora somaliska flyktinggruppen i stan. Med Pelle Fosshaug som kapten och många frivilliga ortsbor ska de tillsammans coacha ett gäng unga killar så att de kan ställa upp i bandy-VM 2014 i Irkutsk. Det är bara den lilla detaljen att ingen av spelarna stått på ett par skridskor tidigare och det är bara sex månader tills matchstart. Varmt och respektfullt får vi föja hela resan och man småler från start till mål.

Alla gå och se filmen!  Om den varit en spelfilm skulle den uppfattats som alldeles för otrolig för att vara sann. Nu överträffar verkligheten dikten och Somalia bandy tränar vidare mot nya turneringar. VM i Chabarovsk spelades förra veckan och Somalia lyckades göra tre mål. Att de släppte in 63 är en annan historia. Här kan man verkligen plocka fram klyschan, den där om att det inte är att vinna utan kämpa väl. Jag pratade med en kompis kompis som bor i Borlänge och enligt henne så är det här en berättelse om många vinnare. Härligt, jag klickar på gilla för trevligt folk!

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.