Kategorier
Kulturkoll

Visa mig en stad med fler bokhandlar än gym och jag flyttar dit

Lotta
Eller nej, det gör jag inte. Men jag har funderat på det här med fördelningen av gym vs. bokhandlar i våra städer. Varför är det lättare att hitta ett gym än en bokhandel i – törs jag nästan lova – alla svenska städer? 

Jag gjorde en mycket ovetenskaplig sökning på Google Maps över fördelningen bokhandlar/gym i ett antal slumpmässigt utvalda svenska städer:

Borlänge: Bokhandlar 2 – Gym 5
Skara: Bokhandlar 0 – Gym 4
Västervik: Bokhandlar 1 – Gym 5
Skellefteå: Bokhandlar 3 – Gym 5
Kiruna: Bokhandlar 1 – Gym 2
Kristianstad: Bokhandlar 2 – Gym 8

Inte ens i våra anrika universitetsstäder ser det annorlunda ut

Lund: Bokhandlar 12 – Gym 15
Uppsala: Bokhandlar 15 – Gym 31

Nu har jag inte räknat med Pressbyrån eller Åhlens som bokhandlar, och inte heller räknat in de olika hotellkedjorna som gym. Fast jag var generös och räknade in Livets Ord i Uppsala som bokhandel. Även om man säkert kan justera mina siffror både uppåt och nedåt så är utvecklingen den att nya gym och träningslokaler ständigt poppar upp, medan bokhandlar och bibliotek stängs ner eller slås samman. Snart behöver vi inte längre fundera över pluralformen på bokhandel, om det ska heta ”boklådor” eller ”bokhandlar”? Fortsätter utvecklingen i samma stil behöver vi aldrig ens använda pluralformen då det inte kommer att finnas mer än en bokhandel att hänvisa till…

Varför är det så här? Vad är det som gör att människor drivs att träna och forma sin kropp, ibland till besatthet, men inte alls lägger samma fokus på att träna och forma sin hjärna? Varför trängs fitnesstidningar och hälsomagasin på tidningshyllorna? Varför är fokus på hälsa och må bra i de allra flesta fall kopplade till träning, viktminskning och att göra kroppsliga saker med sin kropp. Tänk om kvällstidningarna istället skulle fokusera på böcker, eller för den delen kultur, som också gör sitt för att människan ska må bra. Tänk om människor faktiskt skulle läsa böcker som gör dem till bättre personer. Som öppnar deras ögon, som lär dem att tänka på nya sätt, som kanske utvecklar inte bara dem själva utan förs vidare till andra personer i deras omgivning? Tänk om det är det som är nyckeln till att må bra och trivas med sig själv? Tänk om folk istället för att stressa till gymmet för att slappna av med yoga i en timme, istället sätter sig ned med en bra bok. Kanske också diskuterar den boken med andra? Tänk om det faktiskt är så vi förbättrar världen? Genom att bygga muskler i hjärnan istället för på våra kroppar?

Och ja, jag vet att det ena inte behöver utesluta det andra. Jag vet att det finns människor som både tränar och läser böcker. Och jag vet att man kan köpa böcker på nätet, vi behöver inte den fysiska bokhandeln till det, men det är däremot viktigt att de finns. Att de syns med sina skyltfönster. Att de har en plats i centrumbilden. Att nya generationer kan komma in och bläddra, lukta, känna och närma sig böcker. Att de får lära sig att det inte är kom-i-form-till-midsommar som är det viktiga här i livet.

Jag vänder mig mot att träning har blivit normen i samhället. Varför är det onormalt och lite konstigt att inte alls träna? Och ju större hysterin blir, desto mer anti blir jag. Och vet ni vad, att bryta normer är det bästa vi kan göra, oavsett vilka normer det är.

Riv gymkortet i bitar. Det här med att spänna fast sig i tortyrredskap hör medeltiden till. Dras inte med i träningshysterin. Sluta ”unna dig” godsaker som belöning. Ät vad du vill när du vill. Omfamna soffpotatisen i dig. Ta en promenad ibland. Kanske till och med en löptur om det känns rätt. Men framför allt, nästa gång du ser en bokhandel kliv in…

Foto från Depressing Portraits of Closed Bookstores

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.

3 svar på ”Visa mig en stad med fler bokhandlar än gym och jag flyttar dit”

Himla intressant sammanställning. Nu finns ju bibliotek visserligen, men det säger ändå en del om statusen på de olika träningsformerna. Pratade just med mina elever idag om läsning och träning, för att de behöver inse att även läsning kräver träning och att mycket blir lättare om de tränar lika mycket på att läsa som andra saker de är bra på. Nu var det kanske inte just gym som lockar dem mest, snarare musikinstrument eller datorer, men ändå.

Åh, det där är ju en drömstad 🙂 Överhuvudtaget är det mycket trevligare att vandra omkring i europeiska städer med små charmiga independent book stores i vartannat gathörn – även om stora kedjor tar över mer och mer även där.

Stängt för kommentering.