Kategorier
Kulturkoll

Inspirerat kring Götaplatsen

Bildkälla: Licens CC

anna-top

blogger-image--1120607586
foto: Privat

Herregud så jobbigt tema. Inspirerat! Förväntas man skriva ett inspirerande inlägg nu?

Visst vet ni alla att vi har ett kulturellt finrum i Göteborg som just nu invaderats av en konstnär inspirerad av Sci-fi, graffitti och fantasy? Hannaleena Heiska ställer ut på Konstmuseet  och hennes konst är en upplevelse av det speciella slaget. Mest intryck på mig gjorde serien konstverk som inspirerats av filmen Bladerunner. Bilderna var målade med airbrushteknik på MDF-skivor och den blanka ytan förstärkte det artificella, det konstgjorda. Sambon fick berätta filmens huvuddrag och konstverken skildrar ett LA 2019 som bland annat befolkas av organiska robotar – replikanter. I kampen mellan människorna och androiderna ställs den eviga frågan: Vad är en människa? Bredvid Heiskas utställning hittar man aktuella fotografier av An-My Lê. Just idag är det exakt 40 år sedan kriget i Vietnam tog slut och Lê har dokumenterat USAs närvaro i Vietnam under mer än 20 år. Närgångna bilder på amerikanska soldater i den vietnamesiska miljön blandat med porträtt på lokalbefolkning och natur skapar kontraster som nästan är svåra att ta in. I den utställningen kan man upprepa frågan: Vad är en människa? Vad kännetecknar mänskligheten?

På väg ut från museet så tycker jag att man ska kolla in Tony Craggs fräcka statyer, de är en utställning just kommen från Madison Square Park, NY och de är del av Walks of life. Jag är helt omåttligt förtjust i de organiska formerna och vill man resten av utställningen så finns de på Trädgårdsföreningen.

Tar man sig till det unika området kring Götaplatsen som är knökfullt med kulturinstitutioner  så tycker jag att man ska passa på att besöka det ombyggda fina stadsbiblioteket med sin trappscen. Nästan dagliga program och alltid inbjudande utställningar. Girar man 90 grader så står man på trappan till Stadsteaten. Där ger de just nu den  kritikerrosade Ingenbarnsland – en rasande monolog framförd av Victoria Olmarker. Jag älskade romanen och jag läste den 2012. [quote] Eija Hetekivi Olssons bok är så säreget berättad och en så arg uppgörelse med de svenska samhället att den tidvis är jobbig att läsa. Där finns våld, övergrepp och vilsenhet och en övergivenhet som är hjärtskärande. [/quote]

Man kan tycka vad man vill när det kommer till inspirationsnivån på Chalmerscortégens vagnar men ett och annat fniss kan säkert få om man söker sig till området kring Götaplatsen just ikväll. Spexet är ett säkert vårtecken och det drivs hejdlöst med aktuella företeelser. En och annan känga blir det säkert både till politiker och näringslivstoppar. Vi tänker väl oss partiledare som går in i väggen, privatjet till jaktstugan, kändisar som dansar och …

Hoppas att ni inspirerats en smula. Dansa nu på i stugorna och ha en riktigt fin valborgsmässoafton!

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

2 svar på ”Inspirerat kring Götaplatsen”

Stängt för kommentering.