Kategorier
Kulturkoll

Vinn Ett folk utan land – första delen i Melina Marchettas fantasyserie

anna-top

Vill du läsa Melina Marchettas fantasybok Ett folk utan land?  Passa på och var med i vår utlottning. Vi har två exemplar som man kan vinna. För att vara med skriver man en kommentar här på inlägget innan den 7 juni kl 18. Berätta gärna om en bra bok som passar både ungdomar och vuxna! Välkomna att deltaga!

Tack till Gilla Förlag som skänkte böckerna.

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

27 svar på ”Vinn Ett folk utan land – första delen i Melina Marchettas fantasyserie”

Jag har väl säkert tipsat om den 1000 ggr tidigare, men Momo eller kampen om tiden är en jättebra barnbok som även passar ungdomar och vuxna!

Vad roligt med en utlottning! Det finns verkligen många böcker som passar både ungdomar och vuxna. Mitt tips den här gången får bli Terry Pratchetts ungdomsserie om fyra böcker som börjar med The Wee Free Men och fortsätter med A Hat full of Sky, Wintersmith och I Shall Wear Midnight. De vanliga Discworld-böckerna är för vuxna, men dessa är för barn, men jag tycker gott att de kan läsas och uppskattas av alla åldrar. De kanske till och med är de bästa Discworld-böckerna. De har både humor och allvar, lite livsvisdom och en del klurigheter i sig. Plus härliga mångfacetterade häxor. Och ett stort plus med den här serien är att huvudpersonen är en tjej som klarar sig väldigt bra på egen hand, plus att de flesta andra starka karaktärerna också är flickor och kvinnor.

Vilket spännande tips – helt okända för mig men de låter som perfekta allåldersböcker!

Tack Anna! Ja, jag tycker att de verkligen är läsvärda! Finns ju alltid det där med tycke och smak, men fantasy är en väldigt vid genre och även om man inte gillar fantasy i vanliga fall kanske man gillar dessa. Det de flesta tänker på annars när de tänker fantasy är ju high fantasy med svärd och drakar och ålderdomligt språk, en medeltidsvärld men det slags fantasy är för det mesta inte min grej. Hoppas du gillar dessa om du någon gång läser dem! 😀

De där har jag tänkt läsa så länge, så länge. Varför har jag inte gjort det ännu??
Jag håller på att plöja Discworld-böckerna, men känner nu att jag ska hoppa direkt på The Wee Free Men. Visst pratar de lite scottish-ish?

Ja, de har sin egen dialekt, precis som du säger. Så de passar bäst att läsa på originalspråk, även om jag tror att de finns översatta till svenska, eller åtminstone första boken. Men jag läser dem alla på engelska så jag kan inte riktigt bekräfta det. Läs dem gärna! Gillar du Discworld-böckerna annars tror jag att du kommer att gilla de här också.

Jag har precis läst mig att gilla fantasyböcker så den vill jag väldigt gärna vinna.
Mitt tips blir en annan fantasy från samma förlag, nämligen Leigh Bardugo – I ljusets makt, väldigt bra.
Hoppas på tur.
Mia E

David Levithan – Världens viktigaste kyss, en bok jag uppmuntrar alla till att läsa. Det finns många fler, Wallflower av Chbosky, och framför allt många många bilderböcker för stora och små. Gro Dahle och Svein Nyhus böcker t.ex, framför allt den senaste – Kriget, vilken bok att bokcirkla om med både exttolkning och bildtolkning! Wolf Erlbruchs Döden, anden och tulpanen. Shaun Tans Ankomsten. Oskar Ks Idiot och Lägret. Elias Stjärne Ericsons Blompojken. Det finns många serier jag tycker passar både vuxna och ungdomar. Liv Strömquists Kunskapens frukt t.ex. Maus av Art Spiegelman. Joanna Hellgrens Frances passar både unga och vuxna och skulle passa bra till en bokcirkel. Alla mumin-böckerna är också allåldersböcker.
Det finns så många fantastiska böcker! Tyvärr är det svårt att få vuxna att läsa böcker med målgrupp barn och unga. Varför är det så? För mig har suddas alla “åldersgränser” inom litteraturen ut ju mer jag läser. Jag som vuxen kan också njuta av bildvärlden i en bilderbok, ibland blir jag t.o.m. rörd till tårar eller skrattar rakt ut. Samma med lättlästa böcker. Det är berättelsen som ska spela roll, inte “att läsa på sin nivå”.

Så fantastiskt många fina tips! Stort tack för dem. mpngaväljer nog bort just bilderböcker och ungdomsböcker för att de tror att det inte passar dem. Synd!

Jag vill gärna vara med och tävla. En bok jag gärna tipsar om är Livsregler för en medelstor get av Ina Ikegård. En riktigt fin bok som jag tror passar väldigt många med sin varma humor och att den lyser av hopp trots det svarta sorgliga som också skildras. Den blev en oväntad favorit förra året.

Jag är gärna med. Mitt tips är Magikerna av Lev Grossman, som är första delen i en triologi. 🙂

Stängt för kommentering.