Kategorier
Romankoll

Midvinter i midsommarnatten

helena-top

Något av det absolut obehagligaste jag vet är midvintermörker, polarnatten. Det där kompakta och kalla. Det dödligt farliga. Det skrämmer mig för att det är så ogenomträngligt, så okänt och så livsfarligt.

När jag läste Expeditionen: min kärlekshistoria av Bea Uusma var jag förstås inte rädd, men jag var utrustad med mod och varma filtar när jag klev in i den. Det gick bra att läsa så länge jag inte försökte sätta mig in för mycket i hur det måste ha varit. Kallt, tungt, tröstlöst…

Just nu läser jag Dan Simmonds mastodont-vinterskräckis The Terror om infrusna skepp på Sir John Franklins polarexpedition 1845. Att jag läser den just nu beror på att jag faktiskt lär mig saker i livet. Att läsa höstigt läskiga Kvinnan i svart en novembereftermiddag är ingen bra idé, att läsa S.J Boltons Livrädd när man är ensam i huset är ingen bra idé. Ingen bok om midvinterkyla bör läsas i midvinterkyla. Polarskräck måste läsas under ljusa kvällar och varma dagar, i alla fall av mig.

Vi kanske kan hjälpas åt att sätta ihop en lista över böcker som bör läsas i denna ljuva sommartid? Jag bidrar med:

The Terror av Dan Simmons
Evig natt av Michelle Paver (jodå, det vinterläsningsmisstaget har jag också gjort…)

Fyll på i kommentarerna så att vi inte missar något nu när tid är.

 

 

Bild: IMGP8523.JPG 

Av Helena

Maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt bland genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, dystopier och det mesta i gränslandet mellan magi och realism. Dras till mörkret.

7 svar på ”Midvinter i midsommarnatten”

Den är i en klass för sig, men i typ december är den på gränsen till skadlig tror jag, i alla fall om man är så mesig som jag är.

Tack för tipset, den ska jag absolut kolla upp och snarast naturligtvis 🙂

Låter lovande med The Terror, har inte alls kommit långt men planerar att packa med den på semester nästa vecka. Och nu måste jag ju läsa vargavintern för att se vem jag håller med 😉

Stängt för kommentering.