En Selfie? Nej en Shelfie!

linje-johanna

En del sorterar sina böcker efter färg (snyggt), andra efter format med pocket för sig och inbundet för sig (enhetligt) och så finns det de som sorterar dem efter genre (antar att de läser många olika genrer). För egen del sorterar jag mina böcker efter förlag. Detta har jag fått många olika kommentarer om genom åren. Jag vet inte riktigt när jag började sortera efter förlag, tro mig jag har dock alltid hållit på och sorterat mina böcker i bokhyllorna, men nu känns det helt logiskt att ha dem så. Jag tänker på böcker i form av omslag, titel, författare och förlag. Sedan jag började blogga om böcker och blev mer medveten om olika utgivningsperioder och började få inbjudningar till olika releasefester blev organismen kring en bok viktigt. Det ska väl tilläggas att mitt intresse för förlag i sig är stort, inte bara de böcker de ger ut men även processen kring det, vilka det är som arbetar på ett förlag och vilka roller de har. Det är dock inte alltid praktiskt, när det är en bok för mycket för vad som får plats på hyllplanet, när en förlagsgrupp (exempelvis Massolit, Bonnier eller Norstedts) växer ur sitt/sina hyllplan och alla bokhyllor måste sorteras om för att få det att funka då blir det besvärligt här hemma.

När jag för ett år sedan flyttade in i min nuvarande lägenhet var jag så glad för äntligen skulle jag få börja bygga min önskevägg med bokhyllor och jag skulle dessutom få plats med alla böcker i ett och samma rum. Entusiastisk åkte jag till Ikea och köpte där tre Billy-bokhyllor i storlek 80x106cm, för att komplettera de tre i storlek 40x106cm som jag redan hade. Jag tänkte att nu finns det massor med plats kvar, glad i hågen började jag att packa upp flyttlådorna. När alla böcker var sorterade fanns det plats för sju böcker i medeltjocklek. Jag hade haft böcker på en mängd olika ställen i tidigare lägenhet så jag hade inte koll på hur många de var totalt. Sedan dess har jag fått köpa en till bred bokhylla och två extra hyllplan, det senaste så sent som förra helgen. Nu är väggen dessutom slut och vi står inför en bokhöst som alltid innebär att en hel drös nya böcker flyttar hem till mig. På det stora hela är det ett angenämt problem för jag älskar böcker. Jag älskar att läsa dem, att titta på dem, att bläddra i dem och att sortera dem.

Däremot blev det när jag flyttade förra året uppenbart hur många olästa böcker jag har. Det är inte någon liten nätt samling på nattduksbordet (även om jag har en hög där också) utan det är en stor del av min samling som är oläst. För även om jag försöker hinna läsa så är det väldigt mycket annan kultur som också pockar på min uppmärksamhet och som ska klämmas in. Ett år ledigt där jag bara läser skulle verkligen inte sitta fel, i kombination med att inte läsa några utgivningskataloger från Svensk Bokhandel eller bokbloggar, inte besöka bokhandeln längre ner på gatan eller gå till bibliotek, titta på Babel eller gå på författarsamtal för där blir jag frestad med mycket nytt. Men nu när jag tänker på det skulle det inte vara en särskilt trevlig tillvaro det heller för kom igen hur skoj är det inte att strosa runt i en bokhandel/på bibliotek, läsa bokbloggar och titta på bokprogram? Just det, så jag får hantera min olästhög bäst jag kan och fortsätta flytta om i hyllorna när det blir nytillskott i samlingen.

Johanna

Fullfjädrad kulturtant som nästan oftare är iväg på kulturevenemang än hemma. Hjärtat klappar extra varmt för ungdomsböcker och YA (young adult) som det aldrig går att bli för gammal för att läsa.

Visa alla inlägg av Johanna →

9 tankar på “En Selfie? Nej en Shelfie!

  1. Men åh vad spännande, sortera på förlag. Det har jag nog inte hört om någon som gör tidigare. Men, hur gör du med de olästa, har du dem för sig?

    1. Nej jag har inte heller träffat på någon som sorterar dem så. De olästa och lästa står jämte varandra. Har koll på vilka jag läst och vilka som väntar på att bli lästa även om den sorgliga statistiken är att det är fler olästa än lästa.

    1. Håller med! Ska också skaffa låga bokhyllor när vår övervåning blir färdig (lagom till pensionen?)

    2. Jag har rätt högt i tak i lägenheten och kände att det skulle bli snyggare med en hel vägg med lägre än två höga. Och som du säger går att ställa mycket fint på hyllorna.

Kommentarer är stängda.