Kategorier
Kulturkoll Ungdomsbokskoll

Ungdomsböcker, alltid ungdomsböcker

linje-johanna

Om det är något jag tjatar hål i huvudet på folk om så är det hur bra ungdomsböcker är. Jag kan hålla på hur länge som helst, dag ut och dag in, år efter år. Och jag kommer att fortsätta med det tills folk själva läser och förstår vad det är jag yrar om. Jag har pratat med en hel del ungdomsboksförfattare och vet att ungdomsböcker inte är lättare att skriva än en bok för ”vuxna”. Av egen erfarenhet kan jag säga att det inte är sämre böcker än de för ”vuxna”. Ungdomsböcker har intrikata handlingar, avancerat språk, tar upp viktiga ämnen, underhåller/tröstar/peppar etc precis som böcker för ”vuxna”. Ändå har de hamnat på någon slags skuggplats när det gäller bevakningen av litteratur, de ursäktas vid rekommendationer med orden ”den är bra trots att det är en ungdomsbok”. Det finns inget trots att, är det en bra bok så är det en bra bok, punkt! Och vuxna likväl som ungdomar kan läsa dem.

Jag har alltid läst mycket, när jag själv var ungdom läste jag till en början ungdomsböcker men gick snabbt över till skönlitteratur för ”vuxna” när jag gick i sjuan tror jag att det var. Då fanns det inte lika många ungdomsböcker som det gör nu och det fanns en hunger efter att bli vuxen och med det göra sådant som vuxna gjorde (och de läste då rakt inte ungdomsböcker). När jag sedan flera år senare läste på universitet och på loven var trött i huvudet av allt läsande av kurslitteratur fick jag på biblioteket (älskar bibliotek) tips om en ungdomsbok. Jag läste den och först tänkte jag att shit vad snabbt det här gick att läsa och så var jag fast. Nu i efterhand vet jag att det inte var för att boken var enklare utan för att i början av historien skippades sådant där långt babbel som ofta kan vara i skönlitteratur för ”vuxna” som gärna sätter en prägel i att vara lite svåra för att de tror att det blir bättre och mer kvalitativt då. Efter den läsningen har jag nästan uteslutande hållit mig till ungdomsböcker och det ges ut så många bra numera att jag inte behöver oroa mig för att det ska ta slut. Även om det gärna får ges ut mer böcker för äldre tonåringar på svenska men det är ett inlägg i sig. Ni kommer att få höra mycket mer av mitt propagerande för ungdomsboken vad det lider så jag övergår nu till en liten lista med mina tio favoriter (så här långt och det var svårt att bara välja tio). Det är en lista utan inbördes ordning för det går inte att välja en framför en annan:

Syskonkärlek av Katarina von Bredow
En av de finaste och sorgligaste kärlekshistorier jag läst.

Min typ brorsa av Johanna Lindbäck
Det var svårt att välja vilken bok av Lindbäck jag skulle ta men den här gillar jag skarpt så till sist blev det den.

Gul utanpå av Patrik Lundberg
Bra bok om att söka sitt ursprung, hitta sig själv och att växa upp med annan hudfärg än vit i Sverige.

Det är så logiskt alla fattar utom du av Lisa Bjärbo
Titeln är så fin och det är bokens innehåll också, supermysig.

Hungerspelen av Suzanne Collins
Läser i vanliga fall inte fantasy men den här är riktigt riktigt bra.

Eleanor & Park av Rainbow Rowell
Kombinationen av kärlek till musik och ungdomskärlek var för mig oslagbar.

The Fault in Our Stars av John Green
Fulgråten den ljuva fulgråten, ha pappersnäsdukar redo.

Jag, En av David Levithan
Svårt att välja bok av Levithan också men den här har en twist jag gillar.

Jellicoe Road av Melina Marchetta
Den bok i den här listan som jag har läst om flest gånger. Ge den de första 50-60 sidorna när du inte förstår och läs vidare, bara läs!

Den okända historien om Frankie Landau-Banks av E. Lockhart
Så smart historia, feminism, ledarskap och så internatskola perfekt kombo.

Hoppas att ni fick lite boktips och lämna gärna en kommentar med era favoriter!

Av Johanna

Fullfjädrad kulturtant som nästan oftare är iväg på kulturevenemang än hemma. Hjärtat klappar extra varmt för ungdomsböcker och YA (young adult) som det aldrig går att bli för gammal för att läsa.

8 svar på ”Ungdomsböcker, alltid ungdomsböcker”

Ja men hur kunde jag glömma att ta med den på listan! Vad skoj att du hittade den på min blogg. Hoppas att du gillade den lika mycket som jag gör.

Min story med ungdomsböcker är likadan som din! (fast minus universitetsstudier..) Lyckades hoppa över dem på nåt sätt när man var i den åldern och ville vidare till vuxenböckerna direkt istället. Men tar igen det nu 😀

Håller med om att en riktigt bra ungdomsbok inte är så dumt fast man är vuxen. I somras läste jag ”Mördarens apa” av Jakob Wegelius och tyckte mycket om den. Fjolårets Augustvinnare i ungdomsklassen.

Det roliga är att jag läste alla nominerade i barn- och ungdomsklassen utom den övertygad om att det skulle bli en av de nominerade bilderböcker (alla utom Wigelius bok) och så var det den som vann i alla fall. Är ännu oläst (för tjock). 🙂

Åh, WORD! Har inte läst Frankie Landau-Banks än men älskade Kanske är det allt du behöver veta av samma författare så ska absolut läsa den med.

Stängt för kommentering.