Kategorier
Kulturkoll Romankoll Sakprosakoll Ungdomsbokskoll

Dagens namn: Botvid och Seved

Linda
Men vad ÄR det för namn som finns i den svenska namnsdagskalendern? Botvid och Seved. Fornnordiska namn båda två och dessutom mycket ovanliga. Det de också har gemensamt är att de går att koppla till förorter, nämligen Seved som är en del av stadsdelen Sofielund i Malmö och Botkyrka i Stockholm.

Välkommen till förorten sjöng Latin Kings 1994 och betongens barn uppmanade politikerna att vakna upp. Den jäkla förorten dit alla inte ens vågar bege sig, eller?

Ibland önskar jag att förorten fick skildras oftare i litteraturen och att bilden av den kunde få lov att vara med mångfacetterad. En som verkligen försöker är Angie Thomas som i sin bok The Hate U give, inte duckar för det svåra och hemska, men också försöker skildra det som faktiskt är bra. Ändå är förorten något som huvudpersonen och hennes familj flyr ifrån, inte utan dåligt samvete, men de tror ändå att deras liv kan bli bättre på någon annan plats.

Även huvudpersonen i Kadir Merals Pojken som följer sin skugga lämnar förorten Angered och livet där, för att bo i studentkorridor och studera på universitetet. Även det här är en bok som försöker skildra förorten från flera perspektiv och jag hoppas att han skriver fler böcker som kanske ännu mer tar avstamp i den ibland parallella värld som förorten kan vara.

I boken Ragga som du shoppar av Lin Jansson bor huvudpersonen Lovisa i Västra Frölunda. Inte en av Göteborgs värsta förorter, men definitivt en av de tråkigaste. Betongen kring Frölunda torg är riktigt deprimerande, men havet är nära. Att Lovisa bor just där är ganska befriande på något sätt och det är skönt att läsa en bok där ingenting är speciellt hippt, men inte heller så väldigt problematiskt. Kanske är det dit jag önskar att skildringar av förorten skulle befinna sig oftare.

Men nu har jag ju inte ens nämnt varken Malmö eller Stockholm och det kanske jag bör göra för att koppla i alla fall lite till dagens namn. När det gäller Malmö går det inte att tänka på så mycket annat än Zlatan. Nu har hans bok Jag är Zlatan några år på nacken, men skildringen av hur hans status påverkades av den plats där han bodde är något jag fortfarande tänker på ibland. Han var från Rosengård och behandlades därefter.

Stockholm då? Stadens förorter får representeras av Alexandra Pascalidous självbiografiska Bortom mammas gata. Nu var det några år sedan jag läste den, men något som fastnade var beskrivningen av förortsungar som djur på zoo som kändisar och andra representanter för det fina folket ibland åkte och tittade på. Förorten är annars bäst på avstånd. De som bor där får klara sig bäst de vill. Byta skola för sina ungar om de orkar, men helst inte störa oss andra för mycket. Eller? Så låter debatten lite väl ofta kan jag tycka.

Vill du ha fler tips? Biblioteket i Botkyrka har publicerat en lista med böcker som utspelar sig i förorten.

Kanske har du själv några tips att dela med dig av!

 

 

 

BIld av Karsten Paulick från Pixabay

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

4 svar på ”Dagens namn: Botvid och Seved”

Imorgon ska Eija Hetekivi Olsson sommarprata och hennes två romaner Ingenbarnsland och Miira är mycket spännande skildringar av livet i Göteborgsk förort.

Stängt för kommentering.