Kategorier
Kulturkoll

Lärare på vita duken

linje-johannaSedan jag var riktigt liten har jag alltid älskat skolan. Jag lekte skola innan jag ens blev gammal nog att börja första klass och när jag väl fick gå i skolan fortsatte jag att leka att jag gick i klasser högre än den jag gick i för tillfället. Några av de bästa filmer jag vet utspelar sig i skolan. Vissa av dessa filmer har en gemensam nämnare och det är inspirerande lärare i huvudrollen. Ju äldre jag blivit ju mer förstår jag varför alla mina lärare inte har varit lika peppande som de på vita duken, varje dag och året runt. Att vara lärare är ett otroligt viktigt jobb och jag har all respekt för de som är lärare. Nu vet jag även hur krävande det yrket är och hur mycket det är som ska klaffa och att energin inte alltid kan vara på topp. Det handlar lika mycket om lärarens arbetssituation som vilken klass det är.

Det finns tre filmer som jag tänker extra på när jag tänker på lärare i filmer. Det är Julia Roberts i Mona Lisas leende, Robin Williams i Döda poeters sällskap och så är det Hilary Swank i Freedom Writers. Alla tre filmer är amerikanska och jag vet inte om vi ska dra någon slutsats av det. I vilket fall är det tre riktigt bra filmer och de kom ut 2003, 1989 och 2007. Lärarna går in helhjärtat i sina lärarroller och det är trubbiga elever som till slut värms upp och deras relationer blir magiska och väldigt inspirerande för publiken som tittar på dem.

Julia Roberts spelar en ung lärare i konstvetenskap på ett mycket konservativ och anrikt universitet. I hennes klass går mycket skärpta unga kvinnor vars mål i livet är att gifta sig rikt och rätt. Den här filmen inspirerade mig att faktiskt själv söka konstvetenskap på universitetet efter min student då jag såg den första gången under gymnasietiden. Jag kan säga att mina professorer inte var lika inspirerande som Roberts karaktär Ms Watson. Filmen ska utspela sig på 50-talet och vi får till min stora glädje se massor med stiliga dräkter och vackra klänningar i femtiotalssnitt. En av de saker jag uppskattar mest med filmen är hur den trots sin historiska- och överklassutblick är feministiskt peppande. De unga kvinnorna uppmanas att tänka själva, prioritera sig själva och inte främst tänka på sin framtid som en underlägsen hemmafru.

En av Robin Williams mest kända filmroll är den som Joan Keating, engelsklärare på en internatskola för pojkar, i filmen Döda poeters sällskap. Och en av filmvärldens mest kända replik är från filmen (O captain! My captain!- från dikten med samma namn av Walt Whitman) citerades flitigt när Williams gick bort för nästan exakt ett år sedan. Han spelar även han en lärare som vill få sina elever att tänka utanför boxen, vara nyskapande i en skola full med anor och traditioner. Även den här filmen ska utspela sig på 50-talet och det är rika barn även här men de är yngre än i Mona Lisas leende. Om ovan nämnda film fick mig intresserad av konstvetenskap så är det fina med den här filmen att litteratur står så i centrum och främst poesi en konstform jag alltid känt mig för dum för att förstå. Men Mr Keating är så entusiastisk att jag förstår av hans undervisning att poesi kan vara en stor del av meningen med livet. Ett annat stort plus är att det är internatskola och det är jag svag för både i litteraturen och på film.

http://https://www.youtube.com/watch?v=4lj185DaZ_o

Den sista filmen jag vill lyfta är Freedom Writers med Hilary Swank som den alldeles nya läraren Erin Gruwell som har skolat om sig till lärare. Hon kommer från en fin och rik bakgrund och blir lärare i ett stökigt och fattigt område som heter Long Beach (Losa Angeles) i Kalifornien. Filmen belyser hur det är att vara lärare i en skola och ett område där de andra lärarna och det omgivande samhället har tappat tron på eleverna men där en lärare har bestämt sig för att motbevisa den bilden. Det är en historia som bygger på en verklig händelse. Här får den amerikanska drömmen bre ut sig fritt och tittaren får veta att du kan lyckas i USA bara du anstränger dig oavsett vilka odds du kan ha emot dig. Den visar hur skolan och utbildning kan vara helt avgörande för hur din framtid kommer att se ut. Men filmen belyser även hur engagerade lärare tar ur egen plånbok för att bekosta undervisningsmaterial, jobba övertid för att förbereda undervisning och se till att alla studenters arbete får jämbördig feedback.

http://https://www.youtube.com/watch?v=JhXMJlm852A

Har du någon favoritfilm som utspelar sig i skolan eller handlar om en inspirerande lärare? Kommentera gärna för jag älskar den typen av film och tar tacksamt emot tips på bra filmer att se.

Av Johanna

Fullfjädrad kulturtant som nästan oftare är iväg på kulturevenemang än hemma. Hjärtat klappar extra varmt för ungdomsböcker och YA (young adult) som det aldrig går att bli för gammal för att läsa.

3 svar på ”Lärare på vita duken”

Jag arbetar ju som lärare själv och just nu på gymnasiesärskola. Jag hoppas att jag inspirerar mina elever ofta! ♡

Den sistnämnda filmen har jag inte sett! Ser det som ett boktips!

Du har ett otroligt viktigt jobb och jag lyfter på hatten för alla er lärare som orkar vara lärare i dagens samhälle där lärarrollen och skolan är under ständig debatt.

Stängt för kommentering.