Kategorier
Kulturkoll

Skolveckan är slut

carolina-top

Nu har vi gått en hel vecka i skolan, och kan  (till skillnad från alla skolelever, lärare och annan skolpersonal…) ha skolavslutning. Och oj vad i alla fall jag har lärt mig mycket under veckan som gått!

Helena skrev om böcker och tv-serier som handlade om att börja på college, Anna pratade om läseböcker och bjöd på ett bildcollage med bilder på äldre läseböcker. Dessutom intervjuade hon i samma inlägg Mats Wänblad, författare som också skriver läseböcker för skolan. Linda skrev om Malin Hedins Inte gå under och om hur det kan vara att arbeta som lärare, och Fanny recenserade E. Lockharts Den ökända historien om Frankie Landau-Banks. Den hade förresten flera kulturkollare läst och gillat, och här kan du läsa deras diskussion om boken.

Kan man använda sig av sagor i undervisning, till exempel för att diskutera värdegrund? O ja, tycker Anna i det här inlägget. Och kan man läsa om gamla flickböcker om internatskolor skrivna på 50-talet idag som vuxen med behållning? Nja, tyckte Carolina. Avslutningsvis skrev Johanna om sin kärlek till skolan, och till filmer som handlar om skolan, och då särskilt de här tre med engagerande och engagerade lärare i huvudrollerna.

Tisdagsutmaningen gick ut på att berätta om en bok och/eller en film som handlar om att vara ny i klassen. Och visst fanns det några som ville vara med på den:

Mina skrivna ord

Midnatts ord

Mias bokhörna

MsHisingen

Bokföring enligt Monika

Fantastiska berättelser

En kattslavs dagbok

Kul att ni ville vara med! Och tack för en fin skolvecka, alla! I morgon är det som vanligt dags för något helt annat – jag kan berätta så mycket som att vi beger oss i väg på en resa i tiden…

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.