Värdefulla sagor – nu snackar vi värdegrund!

anna-top

Sagor i skolan – kan det verkligen vara något? Är det inte lite mossigt?

Neeeeeej! Inte alls säger jag, och många andra som dagligen möter barn och ungdomar. Sagor och sägner från hela världen är fantastiska texter att läsa och berätta och fångar ofta elevernas intresse.  I sagans värld så finns de stora livsfrågorna formulerade och presenterade i en form som många kan ta till sig. I alla tider och på många platser jorden runt har människor använt berättelser för att hjälpa människor att hantera sina liv, diskutera moraliska dilemman,  samhällets värderingar och normer.

Nu finns en fantastiskt fin och alldeles nyutkommen bok till hjälp för alla som vill arbeta med sagor i skolan eller kanske läsa en saga och diskutera den hemma. I Värdefulla sagor – Lyft värdegrunden genom berättande har Per Gustavsson och Mikael Thomasson samlat 35 sagor och sägner från hela världen som är utvalda att passa extra bra som underlag för arbete med värdegrundsfrågor i skolan. Under rubriker som Demokrati, Människolivets okränkbarhet, Individens frihet och integritet, Alla människors lika värde, Jämställdhet mellan kvinnor och män, Solidaritet med svaga och utsatta och Respekt för vår gemensamma miljö finns sagor berätta och samtala om. Boken innehåller också metodtips och varje saga avslutas med frågeställningar att diskutera eller aktiviteter att göra tillsammans. Jag gillar att sagorna i urvalet är lite olika långa och indelningen i olika teman gör samlingen mycket användbar. För att få veta lite mer så anropar jag en av bokens författare:

Anna-1024x989 Halloj Mikael! Vem är du?

296913_10150262078428602_3308412_n En 55 årig, gift tvåbarnsfar. Uppvuxen i Göteborg, bor i Kungälv och Ljungby. Jobbar större delen av arbetsveckan som Sagoberättare/berättarpedagog.

Anna-1024x989 Vad är det som gör en saga extra värdefull för dig?

296913_10150262078428602_3308412_n Jag skall själv tycka om den. Den skall ha något tidslöst att berätta och den skall vara underhållande.

Anna-1024x989I din och Per Gustavssons sagosamling Värdefulla sagor har ni samlat sagor som passar extra bra i skolan. Hur gjorde ni ert urval?

296913_10150262078428602_3308412_n Under många år har vi berättat för skolbarn och det har alltid funnits ett stort behov av berättelser som förmedlar kunskap, känslor och inte minst normer och ideal. Det är dessutom en typ av berättelser vi själva tycker mycket om. Vi har därför, under årens lopp, samlat på oss ett stort antal värdegrundsberättelser. Att hitta denna typ av historier har inte varit särskilt svårt. Folksagor är ofta fyllda av t ex empati för den svage, vikten av vänskap och riskerna med egoism. För att vara säkra på att samlingen skulle bli användbar i skolan, utgick vi från Grundskolans läroplan, när vi sammanställde boken. Närmare bestämt de delar som tar upp grundskolans värdegrund. Många av sagorna är gamla favoriter som vi burit med oss i många år, andra har vi hittat under arbetet med boken.

Anna-1024x989 Jag har läst igenom alla sagorna och en av mina favoriter är Kung Trastskägg, vilken är din egen favoritsaga i samlingen?

296913_10150262078428602_3308412_nSvårt att säga. Jag gillar förstås alla, men måste jag nämna en så blir det “De tre proven”.

Anna-1024x989Berätta – varför just den?

296913_10150262078428602_3308412_nDet är en ganska kraftig bearbetning av en gammal folksaga som heter Guldäpple med silverblad. Denna version har vuxit fram efter många år berättande i barngrupp. Barnens reaktioner och åsikter under och efter sagan har i alla högsta grad påverkat hur sagan låter idag. Det är också en berättelse som alltid väcker spännande samtal i barngruppen, kring hur man är en god vän, hur man får vänner och så vidare.

Anna-1024x989Jag har ju lyssnat till din fantastiska förmåga att levandegöra sagorna. Barn och vuxna sitter som trollbundna när de lyssnar. Vilken närvaro och härvaro det skapar med en god berättelse! Kan du som avslutning skicka med några berättarknep till alla oss som skulle vilja bli bättre berättare?

296913_10150262078428602_3308412_n 1. Berätta bara det du själv tycker om. (inte så självklart som man kan tro)
2. Försök inte minnas orden, minns den röda tråden och använd sedan dina egna ord.
3. Läs berättelsen så många gånger att du kan den i stora drag. Lägg sedan undan boken och träna genom att berätta högt för dig själv eller för en vän.
4. Anpassa folksagan till dig och din barngrupp. Den berättelse du läst är bara en version av sagan, gör din egen. Då gör du så som sagoberättare gjort i alla tider
5. Var dig själv, det räcker långt. Du behöver inte vara skådespelare, det du skall göra är att ge en berättelse. Skådespelet sker inne i barnens huvuden
6. Om det blir rörigt i gruppen när du börjar berätta för barnen, ha is i magen, ofta sitter barnen som ljus en bit in i berättelsen, när filmen gått igång i deras huvuden
7. Bästa sättet att utveckla en berättelse är att berätta den om och om igen för publik. Muntligt berättande är en dialog där är historien ofta påverkas av publikens reaktioner.

Anna-1024x989 Stort tack för att du vill dela med dig till Kulturkollos läsare. Jag önskar er lycka till med boken – hoppas den hittar till många läsare!
Mikael och Per dyker också upp på bokmässan för att prata om sin bok.

 

11870668_1613228252262119_5960506625906957650_n

3 comments
  1. Detta är underbart att läsa om. Blir lite full i skratt för just nu läser jag en bok som också berättar historier från generation till generation. För att den sanna historien ska leva vidare behövs en god berättare *sant* Underbart att då få höra om en bok som ska fylla många stora och små med berättelser som också kanske lever vidare. Ha en bra dag/ kram

Comments are closed.