Kategorier
Evenemangskoll Romankoll

Domaren, Ian McEwan på Sverigebesök och en utlottning!

Foto: Annalena McAfee

anna-top

597En av de internationellt kända författarna som gästar årets Bokmässa är Ian McEwan. Han börjar sitt Sverigebesök i Stockholm för att vara med på Internationell författarscen och sedan landar han i Göteborg på torsdagen. Moralfrågor som action är rubriken på seminariet och den är verkligen passande vald. Alla de romaner som jag läst av Ian McEwan innehåller diskussioner om vad som är rätt och vad som är fel och huruvida människan verkligen är fri, har möjligheten och förmågan att välja det som är bäst. I somras läste jag hans senaste bok som nu är aktuell på svenska: Domaren.

Titeln syftar på Fiona May som är i övre medelåldern, hon arbetar som hovrättsdomare med familjerätt som specialitet. När romanen börjar så är det söndagskväll och hon sitter och förbereder veckans arbete, då briserar bomben. Hennes make sedan 35 år har bestämt sig för att bejaka passionen till en ung studentska och Fiona känner sig totalt rasande. Är det som de byggt upp tillsammans inte mer värda än en åldrande mans önskan, längtan efter passion?

Samtidigt så inser hon att hennes arbete med familjerätt har slukat hennes tid och inte ens när den personliga krisen drabbar kan hon släppa alla de människor som hon möter i samband med olika tvister. Hon bokstavligen avgör barn och ungdomars öde med sina beslut och de svåra ställningstaganden som hon tvingas göra påverkar henne dygnet runt.

Ian McEwan är en supersäker stilist och han kan det där med att beskriva övre medelklassen, små detaljer i det gifta parets liv avslöjas och genast har man hela bilden klar för sig. Snyggt, men det är inte förrän jag dras med i de olika fallen som Fiona brottas med som det riktigt bränner till. Någonstans där är det som jag riktigt fastnar i den här romanen – jag får följa med in i Fionas tankevärld och höra hur hon samlar in fakta, kopplar den till olika befintliga rättsfall och lagar som kan användas i bedömningen och hur hon sedan kommer fram till en dom. En av de svåraste bedömningarna som hon måste göra gäller den unge mannen som är uppvuxen i ett hem där de lever som Jehovas vittnen och nu har han fått leukemi. En tänkbar behandling är blodtransfusioner men föräldrarna vägrar, pojken som är 17 år vägrar också. Fiona engagerar sig i fallet och besöker Adam på sjukhuset innan hon slutligen tar sitt beslut. Lagen säger sitt och de moraliska frågorna är inte lätta att förhålla sig till. Det handlar om liv och död. Finns där ens plats för passionen då?

Vill du läsa Ian McEwans Domaren? Var med i vår utlottning av ett exemplar! (Vi hoppas på att det blir ett signerat sådant men just det är lite osäkert.) För att vara med och ha chansen att vinna så ska du kommentera i inlägget nedan och samtidigt tipsa om en roman som diskuterar ett moraliskt dilemma. Häng med, ös på med tips så har du chans att vinna en mycket fin läsupplevelse. Sista dagen att kommentera är söndagen den 27 september kl 18 och vinnaren meddelas här på bloggen senare samma datum.

[box type=”tick” icon=”none”]Titel: Domaren
Orginaltitel: The Children Act
Författare: Ian McEwan
Översättning: Niclas Hval
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2015[/box]

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

14 svar på ”Domaren, Ian McEwan på Sverigebesök och en utlottning!”

Klart jag vill vara med, har läst Hetta av Ian McEwan och den gillade jag.
En bok som handlar mycket om rätt och fel är Fyren mellan haven av M.L Stedman, dessutom var boken sjukt bra. Eller jag kanske är ute och seglar men jag tänker mer på senare i boken vad som är rätt för pojken.
Mia

Den är verkligen en grymt bra bok som man inte glömmer. Mammans längtan, pappans krigsskador och den lille gossen.

Tänk att jag inte ännu har läst Boyes klassiker. Nu får jag mig en påminnelse igen. Tack för tipset!

McEwan är en stor favorit hos mig, så jag vill gärna vinna boken!
Jag tipsar om Naumann, Cilla: Bära barnet hem. Att adoptera ett barn gör att man alltid slits mellan kärleken till barnet, och samvetet inför den biologiska mamman.

Fint tips, just den har jag nyligen läst och håller med dig om allt du skriver.

Klart jag vill vara med i denna utlottning. Denna bok låter helt som en bok som jag skulle vilja läsa. Värre är att välja en bok med moraliskt dilemma. Kanske denna gamla bok som handlar om att ha förutfattade fördomar om att vara efterbliven eller inte. Boken heter: Lyckligt lottad av Patricia Wood.
Sedan har vi 14 år till salu av Caroline Engvall. Som handlar om våldtäkt och om skulden som denna flicka känner efteråt. Hon självförnedrar sig via prostitution. Detta är en sann historia som berör läsaren på ett starkt sätt. Hur kan överhuvudtaget köpa sex och förnedra personer på detta sätt och hur kan man bli så skadad att man tillåter sig detta?!?! Var är hjälpen när den bäst behövs?

/kram

Jag vill gärna vara med och få chansen att vinna Ian McEwans bok, den verkar jättebra. Läs Susanna Alakoskis bok ”Oktober i fattigsverige”, den är mycket bra. Hon skriver där om sin uppväxt om sina upplevelser av fattigdom, orättvisor och utsatthet. Samtidigt reflekterar hon över dagens samhälle, om samma orättvisor som fortfarande finns där.

Jag har inte läst något av McEwan förut, så jag blir gärna med i utlottningen.
Tipsar om ”Livet efter dig” av Jojo Moyes, även om många kanske redan läst den. Den berör verkligen! Och innehåller moraliskt dilemma om liv och död…

Stängt för kommentering.