Kategorier
Barnbokskoll Evenemangskoll

Den lilla hemligheten

Linda

lilla_hemligheten_omslag

En flicka går genom staden, där alla har öppen mun och pratar, sjunger, äter kakor och andra saker man kan göra med munnen öppen. De tycker att det är konstigt att flickan så bestämt går vidare med stängd mun. Det är för att de inte vet hennes hemlighet och när vi läsare får reda på den går det inte att hålla leendet borde. Boken heter Den lilla hemligheten och är skriven av Yara Bamieh, som är bosatt i Ramallah, Palestina. Hon kommer till årets bokmässa i Göteborg, där hon ska tala om modern arabisk barn- och ungdomslitteratur.

Den lilla hemligheten är en bok med lite text, men innehållsrika illustrationer. Mina barn är för stora för den nu, men hade det varit yngre skulle vi pratat en massa om bilderna. Bara det faktum att allas munnar är öppna hela tiden skulle orsakat en hel del förändringar och självklart hade vi undrat massor över vad hemligheten egentligen är. Jag undrar själv när jag läser och blir så otroligt glad över att det är en trevlig hemlighet flickan har. Att det inte är sorg och frustration som gör henne så sammanbiten.

Mest tycker jag om bilden nedan där flickan lyssnar på musik och några katter sjungande tittar på. Inte för att det är den mest innehållsrika illustrationen, utan för att den är så otroligt charmig. Jag tycker verkligen om Yara Bamiehs lite naiva sätt att teckna och jag älskar porträtten av den mycket sammanbitna flickan.

Den lilla hemligheten är inte en bok om krig eller konflikt. Det är inte ens så att det Palestina som känner genom nyhetsförmedlingen finns synligt. Den värld vi möter är fylld av människor och katter som verkar ha det rätt bra och jag kan tänka mig att barn som befinner sig i ett konfliktfyllt land kan tycka att det är ganska skönt

 

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

2 svar på ”Den lilla hemligheten”

Stängt för kommentering.