Kategorier
Evenemangskoll Kulturkoll

Om goda fruar, spelet bakom familjefasaden, juridik och stora mängder vin

linje-viktoria

De senaste veckorna har jag tänkt en del på ett gammalt Simpsons-klipp som visade sig vara nästan 20 år gammalt. Ändå lika aktuellt:

https://youtu.be/4v7XXSt9XRM

I skrivande stund vet vi ännu inte helt säkert vem som vunnit det amerikanska presidentvalet men jag vet ju vem jag hoppas på. När det här inlägget publiceras så vet vi dock troligtvis vem som kommer att styra USA de närmaste åren.

MEN, eftersom jag faktiskt inte kan sia om utgången så får dagens inlägg istället handla om en annan typ av mer underhållande makt. För när det här temat kom upp så kom jag direkt att tänka på en av mina favoritserier som delvis också handlar om amerikansk politik men på en lite lägre nivå. Har ni sett The Good Wife? Om inte så gör det!

Serien inleds med en klassisk sexskandal. Julianna Margulies spelar Alicia, hemmafru och gift med en State´s attorney (osäker på översättningen så använder originaltiteln) som upptäcks med prostituerade. Det blir ett himla hallå, men hon står stadigt fast vid sin man utåt sett medan äktenskapet krisar. Efter åratal av hemarbete tvingas hon ut i arbetslivet och får jobb på en juristfirma. Hon tävlar med sina kollegor, bildar allianser, vänskaper och blir förälskad. Allt medan hon dricker kopiösa mängder vin och försöker uppfostra sin son och sin dotter. Låter det banalt? Jodå, men det blir rackarns spännande och som man hejar på Alicia trots att hon egentligen är en rätt otrevlig person många gånger och tar sig an de värsta brottlingarna. Hennes mans karriär går upp och ner. Han ägnar sig åt politik, hamnar i fängelse mm och hela tiden är Alicia där officiellt då den amerikanske drömmen kräver en intakt familj. I verkligheten lever de dock skilda liv. Maktens spel och hur den påverkar familjen med andra ord. Och visst tänker man både en och två gånger på Bill och Hillary. Hur hon stod honom bi och hur det så småningom visade sig att det kanske är hon som är inte bara hans största tillgång utan kanske den verkligen stjärnan i deras familj. Precis som Alicia.

Peter och Alicia eller Bill och Hillary?

Ja, det är den röda tråden genom hela serien men en annan spännande sak är att hon går totalt emot strömmen vad gäller rättsliga mål. Hon tar sig an alla de där som ingen annan vill röra vid med tång. En hustrumördare, en knarkkung osv och hur det påverkar inte bara hennes karriär och privatliv utan hela firman är faktiskt väldigt spännande att se. Jag tänker mig också att hennes yrkesliv lite symboliserar det offentliga privatliv som hon och hennes familj har i och med politiken, som hon själv ger sig in i så småningom också. Att man är så illa tvungen att skaffa skit under naglarna och skelett i garderoben som det sedan gäller att begrava så långt ner som möjligt när man kommit några pinnhål upp. Det är en smutsig bransch som styr våra liv. Och juridiken gör det nästan lika mycket som politiken i vissa fall. Spännande också att man kan göra en ytterst mänsklig och hårdhudad huvudkaraktär så himla omtyckt. Man vill verkligen att det ska gå bra för Alicia trots att hon är alt annat än trevlig många gånger.

Cary och Diane
Matt Cuchry som Cary Agos och Christine Baranski som Diane Lockhart

En annan sak jag verkligen gillar är att det faktiskt är intressanta karaktärer överlag i serien. Min favorit är Eli Gold som är kampanjansvarig för Alicias man. En annan favorit är definitivt Diane Lockhart, Alicias chef och sedermera partner, vän, kollega. MAn har verkligen benödat sig med att det inte bara ska vara huvudkaraktärerna som ska ha intressanta roller utan ända ner i minsta biroll hittar man komplexitet. Mycket positivt.

Ni som inte har sett kan skatta er lyckliga för hela serien är dessutom avslutad så man kan sluka alla avsnitt i ett svep om man känner för det. Och till er som redan är fast säger jag: Alicia for president any day!

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

2 svar på ”Om goda fruar, spelet bakom familjefasaden, juridik och stora mängder vin”

Älskar The good wife! Tycker också om hur de tar upp aktuella juridiska problem och vrider och vänder på dem. Som t.ex. vem är ansvarig när det blir fel på pistolen en man skrivit ut med 3D-skrivare, självkörande bilar etc. En av mina favoritkaraktärer är Alicias svärmor Jackie – som ok, kanske är lite av en karikatyr, men åh, så rolig!

Stängt för kommentering.