Kategorier
Sakprosakoll

Uppkopplad. En guide till sociala mediers möjligheter av Felicia Margineanu

helena-top

Den där frustrationen många av oss känner då och då (oftare och oftare), över samhället och tingens ordning. Den är farlig tror jag. Om vi inte gör något med den. Jag har själv suttit fast i en allt mer destruktiv sociala medier-ström under sommaren, där inskränkta åsikter delas, där omedmänsklighet visas så många gånger att det blir någon slags norm, där den tysta majoriteten helt överröstas av den oerhört ljudliga minoriteten. I det drabbas i alla fall jag av den stora frustrationen och tappar hoppet om mänskligheten och alla former av förändring till det bättre. Jag ger upp.

De senaste veckorna har tonen blivit en annan, tystnaden har gett vika för högljudda protester. Men faran är inte över, kampen har bara börjat.

Felicia Margineanu är en sån där energispridare som faktiskt agerar när det blir för mycket. Som reagerar och gör något åt det som händer. En sån som inte sätter sig ner och tappar hoppet. 17 år gammal satt hon hemma i soffan och såg Sverigedemokraterna bli inröstade i riksdagen, efter ett val där hon inte fått säga sin mening. Hon reste sig ur soffan och samlade ihop en massmanifestation till dagen därpå. Själv satt jag hemma och grät. Det är ok att vara olika, men jag har en hel del att lära av Felicia Margineanu.

I Uppkopplad berättar Felicia Margineanu om den där gången, och om annat hon gjort för att förändra. Och så ger hon andra goda exempel, personer som gjort något och deras tips. Hon har intervjuat människor som försökt göra något mot rasismen, mot kvinnohatet, för att förverkliga en dröm. Hon har intervjuat människor som nått ut och gjort skillnad.

Jag tycker att hela boken är intressant, men allra mest tar jag till mig de två avslutande kapitlen. Det allra sista handlar om näthat och är inte bara informativt, det erbjuder också praktiska råd på hur hotfulla situationer kan hanteras. Det näst sista kapitlet handlar om hur man är, eller snarare blir, en nätsmart förälder och det är något som i alla fall jag tycker är lite svårt. Och då jobbar jag ändå med teknik och sociala medier till vardags, för någon som är ovan blir det ännu svårare (eller är det möjligen tvärtom..?). Där tycker jag att råden är väldigt användbara, både de som kommer från föräldrar och de som kommer från barn.

Uppkopplad är en grundbok som berättar att sociala medier inte är så galet farligt som många tror. Det som däremot är lite farligt är om frustrationen fastnar på twitter i den oändliga loopen. Felicia Margineanu visar på ett föredömligt sätt hur vi kommer bortom och ut i verkligheten med våra åsikter och idéer.

Det finns hopp! Det går att resa sig och göra något.
[box type=”tick” icon=”none”]Titel: Uppkopplad. En guide till sociala mediers möjligheter
Författare: Felicia Margineanu
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2015[/box]

Här hittar du Felicia Margineanu under bokmässan.

Bild: feliciamargineanu.com

Av Helena

Maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt bland genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, dystopier och det mesta i gränslandet mellan magi och realism. Dras till mörkret.

2 svar på ”Uppkopplad. En guide till sociala mediers möjligheter av Felicia Margineanu”

Absolut sant! Massmedia skriver och saker nöts in så att de flesta tror inte att hopp finns. Men hopp finns bara tron på förändring finns! Våga vara och våga gå ur massmedias grepp om det som är dåligt. Vågar vi så vinner vi också/kram

Det tror jag väldigt mycket på. Och att det är viktigt att tänka på att vi aldrig kan få hela bilden genom de medier vi följer, ingen kan täcka in och visa allt. Vi måste själva våga se bortom och våga agera.

Stängt för kommentering.