Masha Gessen – en symbol för det fria ordet

anna-top

9789173374842_200Ett av årets teman är det som diskuterar yttrandefrihet och för att understryka temats tyngd så är det den rysk/amerikanska journalisten Masha Gessen som avporträtteras på årets seminarieprogram. Jag läste i somras hennes mycket frispråkiga bok om Putin. I mannen utan ansikte beskriver hon på ett både personligt och pedagogiskt sätt hur en oansenlig KGB-man kan bli en av världens mest inflytelserika. Fantastisk gediget arbete som intelligent och med skärpa analyserar komplexa sammanhang utan att förenkla allt för mycket. På Brombergs har också hennes reportagebok om Pussy Riot: Ord kan krossa betong getts ut under året och i den skildrar Gessen hur en gryende motståndsrörelse i ett land som blir allt mer nationalistiskt och konservativt slås ned med förföljelse och våld. Masha Gessen själv bor numer i USA efterom hon inte kunde känna sig trygg med sin fru och sina två barn i Moskva. När Putin bestämde sig för att de homosexuella var statsfiender så blev hon tvungen att flytta. Gessen kommer till bokmässan och hon deltar i flera spännande seminarier. Alla som är intresserade av att veta mer om ett land som är oss geografiskt nära men på andra sätt mycket avlägest så tycker jag man ska passa på att lyssna!

Läs annars hennes skarpa och välformulerade texter, de skakar om oss medelklassmedborgare i mellanmjölken land!

Debattscenen är en de ställena dit man kan bege sig för att få ta del av aktuell samhällsdebatt. Sätt er en stund, lyssna och troligen kommer ni precis som jag bli ganska upprörda över tillståndet i världen idag. Gå sedan till B 02:25 och visa din sympati med den fängslade journalisten Dawit Isaak som nu suttit  snart 14 år i fängelse i Eritrea utan vare sig rättegång eller dom. Gör’t!

Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra. Ljudbokslyssnare.

Visa alla inlägg av Anna →

2 tankar på “Masha Gessen – en symbol för det fria ordet

  1. Henne känner jag igen och har hört lite om. Intressant med människor som berättar dagens sanningar. Lyllo er som får vara och frossa bland böcker och författare på bokmässan/ kram

Kommentarer är stängda.