Kategorier
Kulturkoll

Svetlana Aleksijevitj tilldelas Nobelpriset!

helena-top

Det blev den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj som tilldelas nobelpriset i år. Hon skriver på gränsen mellan det dokumentära reportaget och fiktionen. Hon skildrar Sovjetunionen och Andra världskriget ur barnens och kvinnornas perspektiv.

Svenska Akademiens motivering lyder: “för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid.”

Jag har läst hennes Kriget har inget kvinnligt ansikte och tyckte mycket, mycket om den. Jag är väldigt glad över det här priset, att det ges till just Svetlana Aleksijevitj och att det lyfter fram en ny genre. Hur känner du inför årets pristagare, har du läst henne och vilken är i så fall din favoritbok?

Av Helena

Maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt bland genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, dystopier och det mesta i gränslandet mellan magi och realism. Dras till mörkret.

11 svar på ”Svetlana Aleksijevitj tilldelas Nobelpriset!”

Ja, hon har skrivit flera böcker som jag redan förut varit sugen på att läsa. Glädjande är också att hon inte är särskilt tungläst 🙂

När de läste upp hennes namn tänkte jag, “Yes! En nobelpristagare som jag faktiskt vill läsa.” Om jag inte redan hade lagt en bokbeställning, skulle jag ha beställt Kriget har inget kvinnligt ansikte. Men det får nog vänta ett tag. Läsa henne, det ska jag.

Det är ju den enda bok jag läst själv, men den är verkligen fin, jag rekommenderar den som sagt varmt. Blev väldigt glad för att fler kommer hitta hennes viktiga böcker nu, och därmed läsa världen ur ett lite annat perspektiv.

För en gångs skull är det en författare jag åtminstone känner till namnet som får priset, men jag får väl erkänna att jag inte är särskilt sugen på att läsa något av henne. Tyvärr.

För mig är detta ett av få tillfällen då jag faktiskt är sugen på att fortsätta utforska författarskapet, nobelprisen brukar inte nödvändigtvis föra med sig läslust för mig heller…

Tjoade också högt när hennes namn lästes upp. Läste Kriget har inget kvinnligt ansikte när den kom för några år sedan, mycket bra! Nu har jag beställt De sista vittnena.

Jag skulle också gärna läsa mer av henne, det finns mycket att välja på och allt verkar fascinerande

Stängt för kommentering.