Turner och det dramatiska havet

carolina-top

När jag tänker på ”hav” och ”måleri” så är det första namnet som dyker upp i mitt huvud J.M.W. Turner. Det är egentligen inte hans havsmålningar som jag gillar mest eller som jag mest förknippar med honom – nej det är de senare målningarna. De där fluffiga som egentligen bara är tunn, tunn färg som ändå andas stämning och natur. Som att ha fäst färgad ånga på målarduk tror jag någon har sagt om dem (men hur mycket bibliotekarie jag än är vet jag inte källan…). Men vissa morgnar alldeles nu i oktober, när jag kör iväg över de böljande kullarna i landskapet jag bor i, och dimman ligger tät på vissa ställen. Och så går solen upp och liksom gör allt det där till något svävande rosaorange dis? Då är det Turner jag tänker på…

Sun Setting over a Lake c.1840 Joseph Mallord William Turner 1775-1851 Accepted by the nation as part of the Turner Bequest 1856 http://www.tate.org.uk/art/work/N04665
Sun Setting over a Lake c.1840 Joseph Mallord William Turner 1775-1851 Accepted by the nation as part of the Turner Bequest 1856 http://www.tate.org.uk/art/work/N04665

Men nu är det havet som är veckans tema, och inte skånska kullar i oktobergryning. Och innan Turner kom på det där med den färgade ångan så var det bland annat havet han målade. Det dramatiska, stormiga, farliga havet. Havet som slukar, som orsakar skeppsbrott. De väldiga vågornas makt, med en himmel full av trasiga moln. Det är Turner. Och så absolut något skepp i centrum av bilden, ett skepp som håller på att sjunka. Eller som brinner. Eller har brunnit. Inga vilsamma horisonter här inte. Eller, jo. Om han får ha något skeppsvrak med i bild. Eller något slavskepp. Själva tanken på dramatik måste liksom finnas med. Eller så finns dramatiken i färgen – en himmel som brinner i soluppgången. Eller sjuttiotre olika farliga nyanser av svart, mörkgrått och mörkblått…

Joseph_Mallord_William_Turner_-_Dutch_Boats_in_a_Gale_-_WGA23163
Joseph Mallord William Turner – Dutch Boats in a Gale
JMW Turner - Slave ship
JMW Turner – Slave ship
JMW Turner - Wreckers Coast of North
JMW Turner – Wreckers Coast of North
JMW Turner The Fighting Téméraire tugged to her last Berth to be broken
JMW Turner The Fighting Téméraire tugged to her last Berth to be broken

Nu när jag läste på om Turner igen så läste jag om vad han gjorde när parlamentshuset i London brann 1834. Han galopperade givetvis ut med skissblocket i hand, och fångade ögonblicket. En brand! liksom. Sedan ägnade han en serie målningar av detta. Dramatik!!

Burning-of-the-Houses-of-Parliament

Och om du undrar om det inte var Turner som… jodå. Det är Turner som målade Döden på en blek häst som hela Amanda Hellbergs bok är döpt efter. Inget hav, men väl dramatik. Och underbara färger. Som alltid i hans verk. Jepp – Turner är absolut en av mina favoritkonstnärer. Vill du läsa mer om honom, och se mer av vad han har gjort? Tate har en fin sammanfattning.

Death on a Pale Horse (?) circa 1825-30 Joseph Mallord William Turner 1775-1851 Accepted by the nation as part of the Turner Bequest 1856 http://www.tate.org.uk/art/work/N05504
Death on a Pale Horse (?) circa 1825-30 Joseph Mallord William Turner 1775-1851 Accepted by the nation as part of the Turner Bequest 1856 http://www.tate.org.uk/art/work/N05504

Joseph Mallord William Turner, 1775-1851.

Översta bilden: JMW Turner – Fisherman at Sea

Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Visa alla inlägg av Carolina →

2 tankar på “Turner och det dramatiska havet

  1. Fantastiska målningar! Tack för att du påminner – Tates samlingar är magiska att se på plats. Missa inte om ni reser till London.

Kommentarer är stängda.