Kategorier
Evenemangskoll Kulturkoll Romankoll

Snillen spekulerar – eller vem tror kulturkollarna får priset?

linje-kulturkollo

Imorgon klockan 13 öppnas de här vackra dörrarna i börssalen för första gången av en kvinnlig ständig. Historiskt tillfälle som kanske betyder starten på en ny era i den Svenska Akademin?

Vilket namn tror vi nu då att Sara Danius kommer att läsa upp? Om man ska lyssna på Per Wästberg i söndagens SvD så kan det bli ännu en västerländsk man som kammar hem världens finaste litteraturpris. Vem tror vi kulturkollare får det? Vem skulle vi vilja ska få det?

Anna: Jag hoppas på att det blir Nawal el Saadawi, egyptisk läkare och fantastisk författare som engagerat sig starkt i kvinnors rättigheter. Blir det inte hon så tror jag på Ngugi Wa Thiong’o som med sin digra produktion som få andra beskriver spåren av kolonialismen i Afrika söder om Sahara. Min favoritroman är Floden mellan bergen.

Helena: Den där skillnaden på hoppas och tror blir alltid väldigt tydlig såhär års. Jag lämnar Margaret Atwood därhän i år och tippar (och hoppas!) på Svetlana Aleksijevitj, hon skriver hypnotiskt bra och rör sig också på den där spännande gränsen mellan fiktion och fakta som jag älskar. Blir det inte hon så tror jag också på Ngũgĩ wa Thiong’o (om inte annat för att den där stavningsförbannelsen för katalogsökande bibliotekarier då skulle nå nya och oanade höjder). En tumme håller jag också för Colm Tóibín.

Linda: Jag blev nästan lite provocerad av Wästbergs text och ser den som en ursäkt för att välja ännu en man, kanske är det dags för en amerikan och då är Philip Roth (kanske min favoritgubbe) ett mycket bra val. Helst skulle jag se sydkoreanske poeten Ko Un som vinnare. Han är otroligt bra. Irländaren John Banville ligger dock högre på oddslistorna än han brukar, så han får bli min joker. Jag brukar alltid hitta någon kvinna att hålla på, men sedan min favorit Assia Djebar dog i år har jag faktiskt inte hittat någon solklar favorit. Jag är pessimist och skulle bli mycket överraskad om en kvinna vann, men kanske kan de aderton överraska med Nawal El Saadawi, vars odds sjunkit rejält de senaste dagarna.

Fanny: Under stor protest måste jag uttala mig kring frågan (försökte påskina både min okunskap och mitt bristande intresse, men detta svar accepteras icke). Jag blir också provocerad av Wästbergs – om än välformulerade – text, inte minst av: ”Det finns inga fixerade normer, ingen given katekes.” Med kniven emot strupen säger jag Nawal El Saadawi, Philip Roth eller Colm Tóibín (men håller självklart en extra tumme på Cormac McCarthy).

Lotta: Nobelpris schnobelpris, det är inte min grej. Förmodligen blir det gubbe som jag aldrig hört talas om. Men jag tippar Thomas Pynchon, bara för att det vore kul om han som är så hemlig skulle vilja visa sig. Fast det gör han väl knappast. Eller så Nuruddin Farah. Det blir en amerikan eller en afrikan.

Carolina: Jag får i vanlig ordning i sådana här sammanhang avslöja min totala okunnighet om litterära pristagare i allmänhet och aktuella nobelpristagare i synnerhet och vara ”kulturkollos lemur” på uppmaning av Linda (jo, då går man alltså in på Ladbrokes och liksom luktar sig fram till något namn som kan vinna…). Jag tycker gott att Ursula Le Guin kan få vinna  – och där lemurade jag inte så mycket som att jag faktiskt har läst henne…dock för länge sen. En av fantasyns första, och tänk om en fantasyförfattare kunde få vinna nobelpriset i litteratur! Sen slänger jag också in László Krasznahorka… en man med ett sådant namn måste ju bara vara aktuell (och nej, jag har inte läst något av honom). Om så bara för att göra livet surt för oss bibliotekarier som ska skriva in det på diverse skyltningar de närmaste veckorna, och stava det rätt när vi ska söka efter hans verk i bibliotekskatalogen. Karln ser dessutom ut som en galen vetenskapsman.

konfererar-utan-johanna

Av Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av åtta erfarna bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

3 svar på ”Snillen spekulerar – eller vem tror kulturkollarna får priset?”

Jag tycker alltid det är spännande, hoppas på en vinnare som jag får lust att läsa. Allra roligast är det förstås om det blir ngn som jag läst – det blir mer intressant att lyssna på intervjuer osv

Stängt för kommentering.