Isn’t it bromantic?

helena-top

Buffy och Willow, Batman och Robin, Jack och Gwen, Patsy och Edina. Det finns så många vänskapsförhållanden att älska i tv-serier och på film. Så många att välja på, så mycket att tycka om. Den här veckan tänker jag lämna kvinnorna därhän, och kärleksparen, och syskonen, föräldra- och barnrelationerna och allt det där som jag egentligen älskar men får skriva om en annan gång (och som mina Kulturkollokollegor kommer skriva om senare i veckan icke att förglömma). Idag blir det bromance, vänskapskärlek mellan män.

[quote]A bromance is a close, emotionally intense, non-sexual bond between two (or more) men. It is an exceptionally tight affectional, homosocial male bonding relationship that exceeds that of usual friendship, that is distinguished by a particularly high level of emotional intimacy. (Wikipedia)[/quote]

Det finns som sagt en del att välja på, också inom bromance-genren, men jag har samlat några av mina allra bästa vänskapspar (och nej, jag har ju inte sett House fast jag borde – visst borde jag det? -, där har jag förstått att det alla mest bromanciga av alla par finns – doktor House himself och James Wilson):

Dean och Castiel – om ängladelen av denna duo skrev jag redan i helgen. Castiel gör ju faktiskt uppror (mot allt, mot gud – det är ingen liten sak för en herrens ängel) för Deans skull, ger upp allt han känner till och tror på. Den tilliten. Och sättet de ser på varandra…

Rust och Marty – när första säsongen av True detective visades handlade mycket om avsaknaden av kvinnor i serien och ickeavsaknaden av mörker. Det har jag redan diskuterat med mig själv, men det som finns kvar hos mig är Rust och Marty, deras kantiga, rätt förfärliga men samtidigt oerhört vackra vänskap. Kanske anti-vänskap, men likväl, och riktigt nära (in i döden och tillbaka-nära), vänskap.

Bruce Banner och Tony Stark – de möts för första gången i filmen Avengers och blir från första rutan mitt absoluta favoritkärlekspar (vilket jag skrivit lite om här). Relationen utforskas vidare i Avengers: age of Ultron som kom i våras, tyvärr i skymundan av en högst irrelevant och irriterande romantisk kärlekstwist för en av dem. Jag håller tummarna för Bruce och Tony, varför inte en fördjupning av deras relation i en Iron man + Hulken = vänner för livet-film?

Sherlock och Watson – världens sötaste sambopar? Nu har ju jag inte sett alla delar av alla säsonger av serien med Benedict Cumberbatch och Martin Freeman, men visst är de väl bedårande fina tillsammans och visst tycker de väldigt mycket om varandra, även om vissa av dem har svårt att uttrycka det?

Annars är en av de absolut mest bromanciga serier jag sett New girl, den kan inte utelämnas ur ett inlägg i ämnet. Nick, Schmidt och Winston bildar en grupp så tajt att Jess knappt kommer in. En sak jag gillar skarpt med den serien är att man inte är rädd för att utforska de där gränstrakterna. Där Vänner till exempel måste klämma i med ett homofobt skämt varje gång Chandler och Joey visar något annat än ett coolt traditionellt killkilligt förhållande klampar New girl rakt ut i terrängen och låter det vara vad det är. En väldigt stark relation, människor som vill vara tillsammans för att de gillar varandra så mycket.

Vilken är din favorit bland bromance-paren som omger oss? Mitt är nog ändå Dean och Castiel, och de har det lite jobbigt just nu där jag befinner mig i deras serie så jag håller ett vakande öga på dem och hoppas på det bästa.

4 comments
  1. Åh, jag gillar också Holmes/Watson! Nu är jag för tillfället väldigt insnöad på Bones så några av mina favoriter är nog både Booth/Sweets och Booth/Aubrey (som jag hoppas får utvecklas mer). En annan relation som jag hoppas får utvecklas mer är Ravi/Major i iZombie. Har bara sett sju avsnitt än så länge, men det ser ju ut att kunna bli väldigt fint!

    1. Ja, i Bones finns det en del riktigt fina relationer (minns jag sen jag var helt insnöad för något år sen), och de är rätt bra på att utveckla dem.

Comments are closed.