Kategorier
Kulturkoll

En riktigt god tv-jul

helena-top

Jul-tv är magi för mig. Pyjamasklädd, oplanerad och rockyroad-indränkt magi. Visst läser jag på jullovet, det har jag alltid gjort, men jag var en tv-nörd långt innan jag fastnade i läsvärlden. Jag var ett barn som kunde tv-tablån utantill (ja, jag var ett barn av den tid då endast två kanalen existerade i gemene mans medvetande, men ändå). Jag var ett barn som slukade – Språka på finska, filmer med Sickan Carlsson, allt av Ingemar Bergman, ungersk dockfilm, you name it, jag har garanterat sett det.

Julen har traditionellt bjudit högtid för oss tv-älskare. Filmer när filmkanaler bara var en avlägsen framtida dröm, dramasatsningar, nöjessändningar, dokumentärer vi inte visste att vi ville se. Känner ni hur det magiska skimret sänker sig över er? Och det allra, allra bästa var i min värld att jag sällan planerade jultittningen, och att det visades program också på eftermiddagarna (ja, jag vet, stenåldern). Jag kunde släpa omkring hemma i min pyjamas, äta några kakor (schackrutor!), läsa lite och sen slöslåpå tvn för att se om det fanns något att se. Och så var det alltid något halvintressant jag kunde slötitta på och sen kom ett program till, kanske om någon kungafamilj och så blev det någon film jag aldrig ens vetat att den fanns eller att jag ville se den. Det var inte fantastiskt framförallt för det jag såg utan för att jag hade tid att inte bry mig så mycket om vad det var. Ah ljuva minnen!

Idag är det hela mer uppstyrt, av barnen. Och själv ser jag mest sånt jag planerat att se, på dvd eller Netflix. Men ändå, jag hoppas få till någon dags slötittande i år ändå, bara för att. För nostalgins skull.

När det gäller vad som verkligen visas i helgerna så har jag lite dålig koll ska erkännas. De traditionella – Kalle och Karl Bertil på julafton, Victor Rydbergs Tomten, en vintersaga (visas varje juldag och är ett måste för min pappa men eftersom jag inte firar jul med honom i år lär jag nog missa den) – finns där förstås, lika säkert som Ivanhoe på nyår. Men därutöver är det dimmigt, som sig bör…

En sak som jag vet är att Fröken Frimans krig, som ska vara så himla bra enligt säkra källor, kommer med en andra säsong. Själv missade jag (eller om jag valde bort kanske) säsong ett och ska nog försöka se ikapp den (på svtplay) innan julhelgen. Första avsnittet av säsong 2 visas i Svt1, 25 december klockan 21.

Vill du hellre fördjupa dig i tv-serier och suga ut det godaste juligaste ur deras avsnittsrepertoar? Då hittar du en liten guide från förra året här.

Av Helena

Maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt bland genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, dystopier och det mesta i gränslandet mellan magi och realism. Dras till mörkret.

3 svar på ”En riktigt god tv-jul”

För mig var tv-tidningen bibel. Med överstrykningspenna planerade jag hela jullovstittandet. Just det där att det fanns tv hela dagarna! Nu kom jag precis ihåg matinéerna, gamla svartvita saker som spontant gick på eftermiddagar när det regnade ute. Sommarlovsminne och inte jullov men härliga tider!

Jullovsmorgon med Trazan och Banarne. Now we’re talkin’ ! Jag var säkert alldeles för stor men det där att smyga upp, ta en knäck i matkällaren och sätta på TV i gillestugan. Under täcke i en saccosäck. Nostalgi:-)

Stängt för kommentering.