Kategorier
Romankoll

En skeptiker läser julböcker

Linda

Det är inte det att jag ogillar julen helt och hållet. Det är bara så att jag gärna slipper julgran och pynt. Någon julstjärna och några ljus är trevligt, men tomtar och granbarr klarar jag mig bra utan, liksom all frustrerande julmusik. Ge mig gärna ledighet, men helst så fri från julbling och julstress som möjligt. Helst hade jag velat sitta hemma i en skön fåtölj och läsa. No hard feelings kära familj, jag ser absolut fram emot att träffa er och nej mamma, jag fejkar inte förkylning för att slippa fira. Jag har lärt mig att uppskatta julen i alla fall lite.

Under några år jobbade jag gärna jul för att slippa hetsen. Jag tog emot samtal från mer eller mindre stressade människor som ville åka taxi och det gjorde jag med glädje, trots frustrationen när alla skulle komma fram till firandet innan Kalle Anka, samtidigt som alla chaufförer drog hem för ett kort firande. Så kom det ungar i familjen och då går det liksom inte att hoppa över julen helt. Jag har också insett att mycket går att rensa bort och att det faktiskt går att fira jul ändå. Färre julklappar ger till exempel mindre stress och möjligheten att bara vara har blivit större. Mycket handlar det om att jag själv lärt mig att slappna av.

Nu när jag bloggar på en blogg med en (veckan till ära) julknarkande chef, har jag insett att jag måste anstränga mig. Jag har därför satsat på en del julläsning i år. Det blev en flipp, en flopp och en halvläst som verkar lovande. Det började med att jag fick för mig att Kristin Hannah var en författare som stått på läslistan länge och då jag läste om hennes senaste bok, den hyllade The Nightingale, bestämde jag mig för att det verkligen var dags att upptäcka henne. Valet föll på en bok om jul med titeln Comfort & Joy. En bok som mycket väl skulle kunna vara den sämsta bok jag läst.

Vi träffar Joy, som svikits av sin man och syster som haft ett hemligt förhållande och nu väntar barn ihop. Hon bestämmer sig för att resa till en avlägsen plats och lyckas få plats på ett chartrat plan till det lilla samhället Rain Valley. På vägen dit störtar planet och hon lyckas vandra till ett litet, övergivet hotell som drivs av en man som just förlorat son före detta fru och försöker ta hand om deras gemensamma sexåriga son. Sonen  blir helt besatt av Joy och det gör berättelsen ännu märkligare än den var inledningsvis. Historien blir konstigare och konstigare och när del 1 går över i del 2 blir den totalt urflippad och i princip omöjlig att ta till sig.

Efter läsningen sökte jag runt bland mina läslistor på enligt O och upptäckte att Kristin Hannah inte alls var den författare jag tänkt läsa, faktum var att jag redan läst en bok av henne och att jag då ansåg att det var den kanske sämsta bok jag läst. Nu har jag läst en sämre. Författaren jag ville läsa något av var istället Sophie Hannah. Kvarstår gör dock att Kristin Hannah fått en massa priser och utmärkelser för sina böcker och att Albert Bonniers i alla fall tidigare gett ut hennes böcker. Jag förstår verkligen inte varför.

Men skam den som ger sig. Självklart var jag tvungen att läsa fler julböcker och valet föll på Kate Ffordes långnovell, kortroman eller novella (kärt barn har många namn) med titeln A Christmas in disguise. Här tog jag en risk, då jag visserligen tyckt att de tidigare böcker jag läst av Fforde varit helt okej, men aldrig blivit direkt överväldigad. Den här gången blir jag i alla fall rejält charmad och med ett fånigt leende på läpparna läser jag om Jo som hjälper en nära vän genom att agera ta över hennes jobb som kock hos en rik dam under en julmiddag. Förvecklingar, en sur arbetsgivare och en charmig yngre, manlig släkting gör det här till en riktigt söt liten historia, fylld av julstämning. Förvisso totalt förutsägbar, men så trevlig att det funkar utmärkt ändå.

Och nu då? Nu har jag fått feeling och läser Christmas Wishes and Misteltoe kisses av Jenny Hale. Inte alls lika töntig som titeln, utan en ganska söt historia om en ensamstående mamma som får i uppdrag att inreda en rik och snygg mans fantastiska hus. Troligtvis är den totalt förutsägbar, men än så länge är den fantastiskt trevlig.

Om du gillar det mysiga med julen vill jag rekommendera Och så levde de lyckliga av Lucy Dillon, som inte handlar bara om jul (eller ens någon supertrevlig sådan) men om en bokhandel och en hel del julklappsböcker. Mycket bra.  Tillhör du cynikerna tror jag att Jonas Karlssons böcker God Jul och Jag är en tjuv passar dig bättre.

Har du fler tips på bra böcker som utspelar sig kring jul? Har du några du tycker att jag ska undvika?

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

3 svar på ”En skeptiker läser julböcker”

Haha! Kristin Hannah är min guilty pleasure-författare sedan många år tillbaka. 🙂 Läser typ allt hon ger ut och gråter floder. Comfort & Joy är det lite diabetesvarning på. Men någon gång om året blir jag sugen, och då plöjer jag ett par.

Fast… vilka priser har Kristin Hannah fått? Inte direkt Booker va?

Stängt för kommentering.