Ett styck facit till inledningsmeningarna

Linda
Tidigare idag presenterade jag tio inledningsmeningar till lika många klassiker. Här kommer facit:

 

 1. ”Lydia brukade bada ensam.” ur Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg.
 2. ”Musiken kom uppför Via Condotti just som Helge Gram i skymningen vek in på gatan.” ur Jenny av Sigrid Undset.
 3. ”Om jag ska komma att bli hjälten i mitt eget levnadsdrama, eller om denna roll kommer att spelas av en annan, är något som följande blad kommer att visa.” ur David Copperfield av Charles Dickens.
 4. ”I begynnelsen fick staden sitt sigill och märke: murar och torn intill vatten.” ur Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström.
 5. Alla lyckliga familjer liknar varandra, varje olycklig familj är olycklig på sitt eget vis.” ur Anna Karenina av Lev Tolstoj.
 6. ”Det är en allmänt erkänd sanning, att en ogift man, som är i besittning av en vacker förmögenhet, måste vara i behov av en hustru.” ur Stolthet och fördom av Jane Austen.
 7. ”Klockan var fem en vintermorgon i Syrien.” ur Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie.
 8. ”Han — för det kunde inte vara minsta tvivel om hans kön, även om tidens mode gjorde en del för att dölja det — var sysselsatt med att hugga efter ett moriskt huvud som hängde ner från takbjälkarna.” ur Orlando av Virginia Woolf.
 9. ”Över det röda landet och en del av det gråa landet i Oklahoma föll de sista regnen lätt, utan att sarga den ärriga jorden.” ur Vredens druvor av John Steinbeck.
 10. ”Ingenting blir som man har tänkt sig det!” ur Norrtullsligan av Elin Wägner.

Hur många kunde du? Hur många av böckerna har du läst?

 

 

Photo by Debby Hudson on Unsplash

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →

3 tankar på “Ett styck facit till inledningsmeningarna

  1. Läste den för några år sedan, då den var årets bok i Stockholm läser och tyckte väldigt mycket om den. Förvånansvärt aktuell och relavant. Har flera elever som läst och gillat.

Kommentarer är stängda.