Vinter med Kulturkollo #kyla

Linda
Vinterkyla är inte min grej. En vecka vinter eller två hade räckt om jag fick bestämma. Den kyligaste vinter jag någonsin läst om är en gammal barndomsfavorit, Den långa vintern av Laura Ingalls Wilder. Boken publicerades 1940 och då var det lite symboliskt, ganska så iskallt även i världen. Visserligen är den inte favoriten i serien om familjen Ingalls, långt ifrån. Faktum är att den där långa vintern är så otroligt kall och tråkig, precis som det måste ha varit att vara helt isolerad på prärien.

Boken inleds när skörden ska in och Laura och pappa Charles upptäcker ett bisamråttornas hus har ovanligt tjocka väggar, vilket tyder på att vintern kommer att bli ovanligt kall. Så blir det också. Redan i oktober kommer den första snöstormen. Den blir början på vintern 1880-81, en vinter full av snöstormar i North Dakota, där boken utspelar sig. Bisamråttorna visste och så även indianerna. En man kommer en eftermiddag in i Harthons butik i stan och varnar för att det kommer att komma mycket snö under många månader, faktiskt så länge som sju månader. I affären finns bröderna Royal och Almanzo Wilder och det är första gången vi möter Lauras blivande make.

Laura är fjorton år och önskar att de likt fåglarna kan flytta till varmare breddgrader under vintern, men de flyttar bara från nybygget in till stan. I stan börjar Laura skolan och träffar flera nya vänner, som Mary Power, Minnie Johnson och den charmige och vilda Cap Garland. Vardagen i skolan blandas med snöstormar som isolerar familjen. Snart slår svälten till och den lilla staden De Smet på prärien räddas av bröderna Wilder och Cap Garland, som lyckas få tag på säd.

Sju månaders vinterstormar. Det låter inte speciellt trevligt. Bättre då att läsa om vinter och kyla.

 

 

 

vintermedkulturkollo_logga

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →

7 tankar på “Vinter med Kulturkollo #kyla

    1. Det är nog den bok i serien som jag tycker minst om, men jag tycker ändå om den mycket! 🙂 Vinter är inte min grej och en sådan här megavinter känns inte direkt lockande …

Kommentarer är stängda.