Kategorier
Novellkoll

Vinn en ask noveller

linje-kulturkollo

 

 

Den här veckan har du chans att vinna en box singelnoveller från Novellix som innehåller De blå skorna av Linda Olsson, Dummy av Bengt Ohlsson, Stamtavla av Karin Ström och Shuno av Dogge Doggelito. De fina omslagen är gjorda av Lotta Kühlhorn.

Hur ska du då göra för att vara med i tävlingen? Tipsa om en favoritnovell i en kommentar nedan och förklara varför just du behöver den här novellboxen.

Vinnaren meddelas här på bloggen på söndag.

Lycka till!

 

Av Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av åtta erfarna bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

9 svar på ”Vinn en ask noveller”

En av mina favoritnoveller är Den perfekte vännen av Jonas Karlsson. Jag tror vi alla kan känna igen oss i hur vi någon gång hälsat på en person, kanske frågat hur denne mår men sen insett att man inte alls känner personen eller att man inte kan placera hen i rätt sammanhang. Däremot kanske man inte gått så långt som att gå ut och dricka öl ihop som i novellen.
Jag är rätt dålig på att läsa noveller så min enda motivering till att vinna dessa vackra godingar är att det skulle motivera mig till att läsa fler. Och det är väl ingen dum motivering? 🙂

Egentligen är det ju omöjligt att tipsa om bara en enda novell, men jag väljer av nostalgiska skäl Morden på Rue Morgue av Edgar Allan Poe, som förstörde min nattsömn flera veckor i tioårsåldern (jag vågade inte ens läsa den till slut, så jag fick inte veta hur det hängde ihop!). Den räknas också som den första detektivnovellen med en excentrisk detektiv (tänk Holmes, Poirot), en något mindre excentrisk berättare (tänk Watson, Hastings) och ett mord i ett slutet rum.

Eftersom den är så gammal finns den alldeles lagligt tillgänglig i fulltext på nätet: http://poestories.com/text.php?file=murders

Och så varför jag behöver vinna – jag deltar i novellutmaningen hos Ugglan & Boken: http://ugglanoboken.blogspot.se/p/las-en-novell.html och behöver något för att bocka av nummer 38 på listan, till exempel Linda eller Bengt O(h)lsson. 🙂

En nytillkommen favoritnovell är Höstgärning av Stephen King. Det är en stark berättelse om vänskap och att växa ifrån varandra, klass, dysfunktionella familjer och ett behov av underdogen att få åtminstone en vinst i livet.

Jag behöver vinna denna box därför att veckans tema här på Kulturkollo har gjort att jag bara vill sluka noveller ett tag framöver. Och för att Lindas tips på singelnoveller gjorde mig fruktansvärt nyfiken på De blå skorna och för att jag länge velat läsa något av Dogge Doggelito.

Jag läste Årstider i somras och fastnade faktiskt mest för den okända Vinterverk, men även Höstgärning är fin. Kul att du är nyfiken på novellerna. De blå skorna är himla fin.

Jag minns fortfarande Jonas Hassen Khemris “Jag ringer mina bröder” som en klump i magen trots att det är några år sedan jag läste den…. (novellen alltså, sedan blev det väl en hel roman?). Den här boxen är ju supernsygg, så bara det får mig att vilja äga den… Och så verkar det superkul att läsa något av Karin Ström igen! Bensin var mitt i prick för mig en gång i tiden. Och så blev jag sugen på att läsa noveller – det gör jag inte så ofta!

Bästa novell jag läst är nog Stig Dagermans Att döda ett barn. Inget upplyftande ämne (för den som inte läst den handlar den om en tragisk trafikolycka), men den är vackert gjord. Idag finns också något nostalgiskt över bilderna Dagerman målar upp: nytjärade telegrafstolpar, nyskuret bröd på ett blått fat, sockerbitar inslagna i vitt papper.
Jag behöver novellboxen för att jag har ganska exakt fyra millimeterbreda luftspalter kvar i bokhyllan där ingenting annat än singelnoveller skulle kunna få plats. Och min baby Aramis älskar tomma småkartonger.

Stängt för kommentering.