Kategorier
Novellkoll

Tips på singelnoveller

Linda

Jag läser sällan novellsamlingar. Den största anledningen är att jag är lite trögstartad och en novell tar liksom slut innan jag kommit igång. Det är också så att jag älskar att sjunka in i texter och samlingar med korta texter kräver att jag måste släppa karaktärerna precis när jag lärt känna dem. Ändå tycker jag egentligen om texttypen, speciellt som svensklärare, då de passar perfekt i undervisningen. För den som likt jag har svårt att läsa hela samlingar, kan singelnoveller vara ett alternativ. De är dessutom ofta ganska långa noveller, vilket betyder att det inte krävs allt för många omstarter.

Sandhamn av Jens Liljestrand ingår i den första fyran som släpptes av förlaget Novellix, som specialiserat sig på just singelnoveller. Språket är något hackigt, men passar utmärkt till den lika hackiga karaktären Puma. Puma är en gammal avdankad tennisspelare, som nu tillbringar semestern i Sandhamn, Officiellt är han där med sin dotter, men det är hans vän som får största delen av hans liv. Vi får inte veta så mycket om Puma, men det vi får veta är deprimerande. Trots detta lyckas han bli något av en hjälte. I alla fall ett litet tag. 

Lära sig av Cilla Naumann är en obehaglig novell om en lärare som blir sjukt provocerad av en elev. Läraren heter Ulf och han är en ganska tafatt ledare och lärare. Det sociala är inte så enkelt för honom. Eleven Ingrid irriterar honom till synes av ingen anledning alls. Värst är hennes ovana att alltid börja rota i sin väska precis då han ska sätta igång lektionen. Det är mänskligt att irritera sig på andra människor, men är det inte så att andra regler gäller för lärare?

#nofilter av Helena Dahlgren är en kort berättelse om en kvinna som får en smartphone och blir helt beroende av sociala medier. Selfies slår allt annat, öven hennes familj och det finns till och med ett instagramkonto knutet till boken. Lagom läskigt.

Facebook spelar istället huvudrollen i Hägring av Oline Stig, en novell som jag kan relatera till. Huvudpersonen Lars-Olof har, efter inrådan från sin vän Bo, blivit vän med en ung kvinna i Lund. Kvinnan heter Catrine Marcel, studerar konsthistoria och lider av en obotlig ögonsjukdom. Hennes gemensamma Facebookvänner, de två männen och två kvinnor träffas ibland även utanför Facebook och samtalet kretsar ofta kring just Catrine.

I skymningslandet av Astrid Lindgren är en av flera noveller med barn i huvudrollen.En sjuk pojke som är sängliggande får på natten flyga till Skymningslandet, där allt är möjligt och ingenting spelar någon roll. Det är en av mina absoluta favoriter bland hennes berättelser och den här versionen av en flygande, liten man är så mycket mer sympatiskt än Karlsson på taket.

I Jonas Karlssons Spår i snön får ännu en pojke huvudrollen. Kasper ger sig ut på promenad och lämnar spår i snön. Vi vet vart han går, men inte alla andra. En novell om fördomar och en oväntad vänskap.

Ojura av Stina Stoor och klassikern Snigeln och flickan av Agnes von Krusenstjerna handlar om flickor och djur. I den förstnämnda får vi träffa och i den andra Rosa, hennes docka Ann-Sofi och en otroligt läskig snigel.

Ett djur är viktigt även i Flugan av Katherine Mansfield. Även ett förlorat barn spelar en stor roll. Mansfield är en författare jag verkligen skulle vilja läsa mer av.

Den skänkta timmen var mitt första möte med Juli Zehn och ingick i den tyska fyran som släpptes lagom till Bokmässan 2011. Den handlar om den där timmen vi får tillbaka på hösten, eller om något helt annat. Ett fantastiskt språk, som alltid när det gäller Zeh.

Där ingår också Silke Scheuermanns Krig eller fred om en kvinna som på många sätt påminner om Ester i Lena Anderssons böcker, men Scheuermanns huvudperson har en pojkvän, en som älskar henne och vill flytta ihop med henne. Ändå väljer hon rollen som älskarinna till någon annan och hon funderar mycket på om hon, likt Natasja i Krig och fred, valt fel.

En alldeles bedårande novell är Linda Olssons De blå skorna. En dotter förlorar sin far och reser till Paris för att rensa ut hans lägenhet. På ett bord hittar hon ett par oanvända damskor i blå mocka, storlek 36. De är inte nya och är helt klart inte köpta åt henne. Snart får vi veta vem dess ägare är.

Och så slutligen ett par amerikanska klassiker, Johnny Panic och drömbibeln av Sylvia Platt, en helt galen berättelse som rör sig mellan fantasi och verklighet och Det sällsamma fallet Benjamin Button av F. Scott Fitzgerald, som har lite gemensamt med filmatiseringen med Brad Pitt och Cate Blanchett från 2008.

 

 

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.