En dammig vecka

linje-ulrica

Den här veckan blåser vi av dammet på klassiker här på Kulturkollo.

Vad är en klassiker egentligen? Ja, det kan man förstås diskutera länge. De flesta är nog överens om att för att en berättelse ska hålla länge, måste där finnas en bra story och ett bra språk, men vad som anses bra kan vara olika saker för olika personer. Själv tror jag att det måste finnas en allmänmänsklig ingrediens i en berättelse för att den ska hålla över tid. Att det finns något i den som är lika relevant för varje ny läsare oavsett när boken skrevs och när läsaren upptäcker den. Och då är det inte dammigt längre.

Alla håller kanske inte med, utan tycker att gamla böcker bara är mossiga och minns påtvingad klassikerläsning med fasa från skoltiden. Men det finns så många böcker. Det kanske bara gäller att hitta den rätta?

Det finns ju för all del andra dammiga saker än klassiker och vi kommer också att prata om till exempel hyllvärmare och antikvariatsfynd.  Det blir alltså en dammig vecka, men vi hoppas att det blir allt annat än tråkigt.

Bokcirkla med Kulturkollo
Den här veckan börjar vi prata om en ny bok i Facebookgruppen Kulturkollo läser.  Som av en händelse har vi valt klassikern Northanger Abbey av Jane Austen. Kulturkollos Helena håller i bokcirkeln och presenterar boken så här. Vill du vara med och prata om den? Vi börjar idag – varmt välkommen att gå med i gruppen och kasta dig in i diskussionen!

 

Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Visa alla inlägg av Ulrica →