Dagens kulturkollotips: Grytesskog

When in Skåne, don´t miss Grytesskog. Ja, om man gillar skog och mark och utflykter i skuggan så kommer här ett lite undangömt tips. Om man kör ut från Lund, mot Dalby och Måryd (som är ett välkänt naturområde där Mullebarn och andra brukar hänga) så ska man istället fortsätta köra ytterligare 10 minuter för att komma till Grytesskog, även kallat Trollskogen. Ett synnerligen välförtjänt namn. Området hör till Skrylle, även det ett välkänt naturområde, och är naturreservat framför allt pga de fantastiska vresbokarna som växer här. Skånes största vresbok med en omkrets på 5 meter hittar man här till exempel. Vad är då en vresbok? Jo, det är ett bokträd som inte växer rakt upp som de flesta träd utan snurrar runt kring sig själv och slingrar sig upp mot skyn. Som trollhassel ungefär, fast träd. Det ger ett drömskt intryck och man kan lätt föreställa vättar, troll och skogsrån smyga omkring här morgon som kväll. Solljuset sipprar ner genom lövverket och glittrar på de gröna bladen. Det blir fullständigt magiskt. Många är det gånger då maken dragit med oss alla dit för att fotografera träd, då det är en av han stora hobbys.

Kolla gärna in Skrylles hemsida för att läsa mer om den här fantastiska platsen. Och glöm inte picknickkorgen. Inte långt därifrån finns både hästhagar och annan utsikt att beskåda om man vill sitta i solen och äta lunch också.

Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

Visa alla inlägg av Viktoria →