Intervju: Att väcka nytt liv i klassiker

linje-ulrica

Klassiker är faktiskt hetare än någonsin. Det bokcirklas om klassiker i många sammanhang och flera förlag ger ut klassiker i nyutgåvor. Ett av dem är Albert Bonniers, som i Klassikerserien ger ut riktigt snygga pocketutgåvor som väcker stort habegär bland bokintresserade. Jag fick chansen att ställa några frågor till Klara Johansson som är redaktör och projektledare för Bonnierförlagens pocketutgivning och ansvarig för klassikerserien.

2400-Klara JohanssonHur föddes idén till klassikerserie? 
Albert Bonniers Klassikerserie startade 2007 och tog vid efter den anrika Delfinserien som har gett ut klassiker i pocket på Bonniers sen 1960-talet. Tanken var att man vill väcka nytt liv i klassikerutgivningen i pocket och valde därför att byta namn på serien. Vi har nu gett ut ett tiotal klassikerpaket på teman som till exempel ”Kärlek” ”Ångest” ”Feminism” och ”Spänning”.

Hur väljer ni vilka titlar som ska ingå i de olika paketen? Påverkas urvalet av till exempel olika jubileum, filmatiseringar eller liknande?
Vi har lång framförhållning och planerar för titlar och författarskap som har jubileum eller är aktuella på andra sätt. Det finns böcker som inte har funnits i tryck på länge och därmed är efterfrågade och så försöker vi ha ett finger i luften för att känna av vilka klassiker som ligger i tiden och som dagens läsare vill ha, och gärna även blåsa liv i lite mer okända eller oväntade titlar som förtjänar klassikerstatus.

Bearbetas böckerna på något sätt redaktionellt? 
Det är lite olika. Ofta återutger vi en klassiker som nyligen har blivit nyöversatt. I vårt nya brittiska släpp så ingår En förlorad värld som är en nyöversättning från förlaget Wahlström & Widstrand. Är det en gammal översättning brukar vi göra en bedömning om den behöver ”fräschas upp”. Men alla titlar får en ny sättning och en korrekturläsning för att inga gamla fel ska hänga med. Vi förser också alla böcker med ett nyskrivet förord för att sätta titeln i ett sammanhang och för att väcka läslust och ge mervärde åt boken.

Böckerna är ju väldigt snygga! Hur väljer ni omslagsdesigner? Finns det något signum som alla måste förhålla sig till så att man förstår att de tillhör klassikerserien? 
Vad kul att du tycker det! Ja, vi lägger mycket engagemang på omslagen och låter olika konstutövare få skapa en sammanhållen form. Tanken är att böckerna ska vara så fina ihop att man vill ha alla titlar! Vi försöker tänka kreativt och inte bara traditionell bokformgivning, det kan vara allt ifrån brodöser, till tapetmakare, tatuerare och oljemålare som får göra omslagen. Ofta är det ganska fria tyglar för konstnären, så att det verkligen ska bli tydligt att hen får göra ”sin grej” men vi brukar spåna motiv och upplägg och stötta konstnären. Ibland jobbar en separat formgivare med typografin och vi har en egen logga för serien. Vi brukar också alltid tillföra någon tryckteknik som ger extra känsla – prägling, färgade snitt och andra fina ytskikt.

Vilket klassikerpaket är din personliga favorit? 
Utvandrarsviten
av Vilhelm Moberg med broderade omslag av Karin Holmberg. Dels ligger böckerna mig väldigt varmt om hjärtat, dels blev Karins broderier otroligt fina och gav så mycket mervärde till böckerna. Motiven, symboliken, hantverkstraditionen, den taktila upplevelsen med alla sömmar skapar en fantastisk helhet. Jag tycker omslagen har blivit klassiker i sig, och de vann dessutom pris för Svensk Bokkonst. Böckerna är ju alltid aktuella, men de kom ändå otroligt rätt i tiden 2013 – under åren som gått sen dess har Utvandrarna satts upp på Dramaten, Kristina från Duvemåla fick nypremiär och många har återvänt till böckerna för att få förståelse för vår egen historia i tider då människor flyr och lämnar sina hem i hopp om bättre liv. Utvandrings- och invandringsfrågan har väl aldrig varit aktuellare än nu.

Kan du ge oss någon ledtråd om vad vi kan vänta oss i nästa klassikerpaket? 
Ni som gillar Madeleinekakor får hålla spaning!

Tack, det låter spännande! Och en sista fråga som avslutning – vilken samtida bok tror du fortfarande kommer att läsas om 100 år?
Oj, vilken svår fråga om framtida klassiker. Nobelpristagarna har väl stor potential att få klassikerstatus och bli fortsatt lästa. En av mina personliga samtida favoritromaner som kanske kunde få klassikerstatus är Blonde av Joyce Carol Oates.

[box style=”rounded” border=”full”]Var med och tävla!
Vill du vinna det senaste läckra klassikerpaketet från Albert Bonniers förlag?
Det har kallats ”en brittisk läsfest” och omslagen är formgivna av konstnären Jon Holm.

För att vara med och tävla om ett bokpaket så skriver du en kommentar nedan där du siar om vilken samtida bok som du tror fortfarande kommer att läsas om 100 år?
Du får extrachanser att vinna om du delar tävlingen i sociala medier. Glöm bara inte att berätta var du delat så att allt blir rättvist.
Söndagen den 13 mars meddelar vi vinnarna här på bloggen.[/box]

Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Visa alla inlägg av Ulrica →

14 tankar på “Intervju: Att väcka nytt liv i klassiker

 1. Jag skulle kunna tänka mig att någon bok av Haruki Murakami blir en klassiker t ex Kafka på stranden. Jag skulle önska att Systerland av Curtis Sittenfeld blev en klassiker (den är så bra!), men jag tror det knappt.

 2. Räknas Donna Tartts The Secret History som samtida? Den tror jag kommer att läsas om 100 år i alla fall!

  1. Åh,den övervägde jag nästan att ha med i min egen lista. Även om den väl inte är en klassiker än, kanske?

  1. Även om jag personligen inte var så förtjust så tror jag att Karl Ove Knausgårds Min kamp har potential att bli klassiker. Det är ett bokprojekt som sticker ut och samtidigt säger den något om vår egofixerade tid. Men, stackars de ska läsa hans navelskåderi om hundra år … 🙂

 3. The Martian eller ensam på mars som den heter på svenska av Andy Weir tror jag kommer bli en framtida klassiker.
  En till som jag tror på är Jonas Hassen Khemiris ”allt jag inte minns”. Fantastisk bok, både handlingen och språket och jag tror att det finns en chansen för att det blir en klassiker.

  1. Grattis Nelly – du har vunnit klassikerpaketet. Hör av dig med din adress så kommer böckerna på posten.

 4. Jag tror att Hilary Mantels böcker om Cromwell, Wolf hall och För in de döda, kommer bli klassiker som står sig länge. Hoppas den tredje boken kommer snart förresten… Har tipsat om er tävling på Instagram.

 5. Jag tror att serien om Maj av Kristina Sandberg fortfarande kommer läsas om 100 år, framtida klassiker som skildrar ett kvinnoöde. Sen så tror jag också att Den hemliga historien av Donna Tarrt kommer hålla länge!

 6. Jag tror Harry Potter. Den kan dock räknas som klassiker redan typ ..? Men äsch, sista boken kom ju för bara nio år sen så den kan ju knappt ens vara en modern klassiker då. Harry Potter – för att den väcker så himla mångas läslust och fantasi 🙂
  Delar på instagram, @theworldilivein_books

Kommentarer är stängda.