Intervju: Ett liv bland gamla böcker

linje-ulrica
När en bok är helt slut på förlaget och gått den sista vändan på bokhandelns rea är det en bokälskares sista förhoppning att den ska gå att hitta på ett antikvariat. Dessa butiker kan också vara en skattkista för den som är på jakt efter äldre utgåvor och samlarobjekt.

Tyvärr blir antikvariaten alltmer sällsynta i stadsbilden då begagnatmarknaden i allt större utsträckning har flyttat in på nätet. Jag fick möjlighet att ställa några frågor om detta till Pierre Dethorey som i 50 år har drivit Åkarps antikvariat och arbetat i branschen ännu längre än så. Hans säger själv att han närmast är ”född i en bokhylla”.

Åkarps Antikvariat är det äldsta antikvariat i Sverige som fortfarande är i drift. Berätta gärna om företagets historia?
widget-interior-akarpMin morfar Karl Börjesson grundade 1901 Björck & Börjesson som runt 1950 var norra Europas största antikvariat. Jag började där, men arbetade också på andra antikvariat och i vanlig bokhandel. I mitten av 60-talet arbetade jag hos Gunnar Johansson-Thor. När han sålde sin butik i Stockholm för att flytta ner till Skåne, frågade han om jag ville följa med och på så sätt hamnade jag i Lund. När jag och min hustru väntade barn beslöt vi oss för att starta eget från vår bostad i Åkarp (utanför Lund). Då föddes alltså Åkarps antikvariat som egentligen var ett rent postorderföretag. Vi skickade ut stencilerade boklistor till cirka 1500 kunder runt om i Sverige men även utomlands. Senare hade jag min första butik i Lund på Stortorget 8.

1977 frågade Enoch Olin, som ägde Olins antikvariat på Klostergatan, om jag ville köpa hans butik och det gjorde jag. Olins grundades i Lund 1867 och var när jag övertog det 110 år gammalt. Det hade endast haft två ägare som vardera hade haft det i 55 år. Firman var alltså redan då Sveriges äldsta antikvariat ännu i drift.

Antikvariatet har genomgått en fysisk förflyttning från butik i stadens centrum, till butik i ett ytterområde. Nu till hösten kommer du att flytta verksamheten till ditt hem. Försäljningen förflyttas från fysisk butik till webbhandel. Berätta hur du ser på den utvecklingen.
Min huvudsakliga försäljning har alltid varit via kataloger. När internet-handeln väl kom igång i början av 2000-talet så drabbades vi, liksom det flesta antikvariat, av en märkbar nedgång i butiksförsäljningen. Den utvecklingen och kraftigt höjda butikshyror i centrum fick mig att flytta antikvariatet till industriområdet Gastelyckan. Nu sker nittio procent av min försäljning via nätet och därför kommer jag vid årets slut enbart driva det från min bostad.

Vad anser du är antikvariatens främsta uppgift?
Antikvariatens främsta uppgift är ju att tillhandahålla äldre, men även nyare, böcker. Utan oss som förmedlare skulle nästan alla gamla böcker slängas. En annan viktig uppgift är att ha kunskap för att kunna hjälpa kunden med var de ska söka om vi inte själva har boken. Tyvärr kan vi inte hålla för stora lager.

Vilken är den största utmaningen med att driva antikvariat?
Hyror och andra kostnader har ökat mer än priserna på de flesta antikvariska böcker – vilket innebär att allt fler tvingas bort, kanske inte för att stängas, men i varje fall bort från städernas centrala delar. På nätet finns ju också en ökande konkurrens vilket gör att många antikvariat söker sin egna nischer. För min del är det vetenskaplig litteratur, till exempel ren naturvetenskap som matematik och fysik, men även språkvetenskap, filosofi och teologi-områden där man hittar en internationell marknad. Jag har inte räknat, men skulle tro att runt 80 procent av min omsättning är till utlandet.

Vilka kanaler använder du för att nå ut till kunderna?
Jag trycker inte, som förr, egna kataloger utan har en katalog på nätet om cirka 10 000 titlar. Den finns både på de skandinaviska antikvariatens egen hemsida antikvariat.net och dessutom på två stora internationella sidor antiqbook.com och abebook.com.

Finns det någon typisk kund?
Det är svårt att säga, men jag skulle tro att de flesta kunder jag har i utlandet är folk som forskar i något och som därför kan tänka sig köpa en svensk doktorsavhandling just på det området.

Vilken är den “dammigaste” boken du har i lager?
Jag har just nu inte många riktigt gamla böcker. Det är svårt att hitta om du inte regelbundet handlar på auktioner. Jag har kanske ett par 1500-talstryck och lite fler från 1600-talet, men då bara utländska böcker. Då det gäller svenska doktorsavhandlingar har jag ännu kvar ett, till en del orört, lager från Sjöbloms tid, det vill säga inköpa för över 100 år sedan.

Denna vecka pratar vi om klassiker på Kulturkollo – vilken är din favoritklassiker?
Jag är allätare när det gäller böcker och har ingen direkt favoritförfattare. Jag samlade själv på en gammal klassiker, Robinson Crusoe, och hade c:a 1500 olika upplagor på ett 30-tal olika språk, men sålde dem för några år sedan på auktion.

Om du får gissa – vilken samtida bok tror du fortfarande kommer att läsas om 100 år?
Om 100 år hoppas jag man ännu läser Moberg, Fogelström, Astrid Lindgren, Gunnar Ekelöf, Hjalmar Gullberg och Tranströmer.

akarp

[box style=”rounded” border=”full”]Länkar:
Åkarps antikvariat
Antikvariat.net
Antiqbook
AbeBooks
[/box]

Bilder: morguefile.com och Åkarps antikvariat

2 comments

Comments are closed.