Kategorier
Kulturkoll

Kuduro – en del av Angolas moderna musikhistoria

helena-top
I skuggan av – eller kanske tack vare – det brutala inbördeskriget i Angola under 1980-talet och i kombination med att landet därefter har trätt in på den globala ekonomiska marknaden (tack vare dess rikedom på olja och diamanter) växte en av världens mest särpräglade musik- och dansstilar fram; Kuduron, som blev en viktigt del i att utveckla den moderna angolanska identiteten och att föra landet in i modern tid. Den största delen av befolkningen bor i Luanda – en metropol med runt sju miljoner människor och det är där samt i Lissabons förorter som Kuduron på senare år har utvecklats.

Angola has gone through and continues to go through its struggles and Kuduro is a opportunity for the people to take a break, enjoy music, dance and free their minds. (källa)

Musiken
Den elektroniska Kudoron har influenser – bland mycket annat – från de inhemska stilarna semba (som spred sig i samband med slavhandeln till Brasilien och har senare utvecklats till Samba) och kizomba (en långsammare sensuell dansstil), och den hämtar sin rytm från Karibien samt har på de senaste åren lyft in såväl techno som house beats. Musiken är upptempo, full av energi och minst sagt dansvänlig och texterna är oftast på portugisiska. Europeisk och amerikansk elektronisk musik, som house och techno, började bli populärt runt om i världen under senare delen av 80-talet, vilket lockade unga angolanska musiker och inspirerade dem att införliva detta i sina egna musikstilar. Musikproducenterna började mixa traditionell afrikansk och angolansk musik med både europeiska och amerikanska beats.

Dansen
Hand i hand med musiken går dansen. I början av 90-talet började angoliska klubbar att spela musiken och ungdomar började skapa nya danssteg till den. Dansstilen kännetecknas idag främst av tre element: hip hop (popping, locking och break dance), traditionell angolansk dans och ett tydligt och teatraliskt rörelsemönster;

as crawling on the ground as if in a battle, dancing on the thighs as if the legs were amputated, dancing with legs turned inwards as if on crutches, dancing on crutches, with missing limbs or mimicking media images of ‘starved Africans’. While constructing a new order out of the above elements kuduro dance at the same time constantly destabilizes this order when dancers execute movements such as slapping themselves in the face and falling flat on the ground as if shot (källa)

Att denna musik- och dansstil har utvecklats så mycket under modern tid har att göra med migrationen till Portugal. Musiken blev än mer progressiv och fler musikaliska influenser togs upp i Kuduron. Du kan dock fortfarande höra Angolas historia i musiken då trettio år av inbördeskrig har format kulturen i landet. Idag finns det flertalet stilar som har sitt ursprung i kudoron och den fortsätter att spridas långt utanför Angolas gränser.

Buraka Som Sisterna

 

Janca J & Joseph Go

Afro Panico

Samara

Kwankwaram

 

Läs mer: ”Angolanidade revisited – Kuduro”, ”Kuduro afro house” och KUDURO: YOU’VE DANCED TO IT BUT DO YOU KNOW…?

 

 

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

2 svar på ”Kuduro – en del av Angolas moderna musikhistoria”

Spännande! Tyckte väl att det var Lissabon i bakgrunden på en av filmerna. Nu fattar jag varför.

Ja, det var väldigt intressant att läsa sig in på detta. Modern afrikansk kultur syns alldeles för lite.

Stängt för kommentering.