Kategorier
Kulturkoll

Skogen vs havet

carolina-top

En del människor trivs allra bäst vid havet och vill ha sitt drömhus med fri utsikt över ständigt skiftande vågor, färger, solnedgångar och horisont. Andra tycker i stället att skogen är bäst, djupast, och ger den där friden. ron, omväxlingen, trädsuset och ensamheten. En stuga långt ute i skogen utan grannar! Trädsus som vaggar till sömns!

Nu tänkte jag göra en synnerligen vetenskaplig och välunderbyggd undersökning av vilket som är bäst av de där två: skogen eller havet? Många faktorer ska vägas in och funderas över, och svaret kommer att ha en viss tyngd för… låt oss se. Människor som ska köpa hus? Konstnärer som söker motiv? Dem som inte vet var de ska förlägga sin semester? Nåja, något kan vi säkert använda det hela till. Nu över till undersökningen:

Första grenen: Monster, väsen & sånt där

Havet:
Kraken. Flygande holländaren. Diverse döda sjömän. En hungrig haj, färg: vit, storlek: stor. Saker Som Vill Dra Dig Ner I Djupet Och Dränka Dig.
(Näcken hör inte hit eftersom han mer häckar inåt landet i bäckar, åar och insjöar)
Skogen:
Skogsfrun, troll, tomtar, älvor som dansar, de underjordiska (fast liksom mer undertill då, va), ondskefulla träd att fastna i, överhuvudtaget Saker Som Vill Få Dig Att Gå Vilse. Fauner. Och den där ”vilda jakten”.
Kommentar till första grenen: En viss seger för skogen. Kraken är ju rätt stor, men om det värsta havet har att komma med på den här fronten är något man numera kallar dem som det är synd om  (”din lilla krake”) – ja, då ligger havet rätt illa till i matchen.

Andra grenen: Miljöer i böcker

Havet:
(Det stora och ödsliga, förändring, resor, drunkning, människan mot naturen…)
Pappan och havet
Vi kom över havet
Moby Dick
Vi, de drunknade
Utvandrarna
Den gamle och havet
Skogen:
(Äventyret! Sagan! Vilsenheten! Att överleva i vildmarken!)
Vargbröder
Tomtebobarnen
Sagan om ringen
Ronja Rövardotter
Doppler
Ungefär alla fantasyböcker som följer någon som helst Modell 1A för Fantasyböcker (”förflyttning i grupp genom farlig skog”)
Åsa Larssons deckare, vilken som helst av dem
Kommentar till andra grenen: Här vinner skogen en jordskredsseger pga himla enformigt med det där fiskandet och seglandet och sjösjukan och jämmern i havsböckerna.

Tredje grenen: Miljöer i filmer

Havet:
Titanic
Titanic
Titanic
Jakten på Röd oktober
Das Baat
Sjuttiotre andra krigsfilmer med ubåtar
Onedinlinjen (fast var väl tv-serie?)
Skogen:
Sagan om ringen (ja, ja, här också, men den är ju så bra gjord)
Blair Witch Project, Evil Dead I & II, överhuvudtaget en bra plats för skräck tycks det… och gå INTE ut i skogen för att kolla upp “vad det är som låter…”
Snövit, och blandade andra sagor som blivit tecknad film
Robin Hood, den med räven
Robin Hood, den med Kevin Costner (Prince of Thieves, va?)
Kommentar till tredje grenen: Havet är farligt – du kan drunkna på diverse olika sätt eller dö av tristess eller törst ifall du vistas för länge på det. Men skogen – den är både farlig och trygg, full av läskiga saker som kan tänkas vilja ha ihjäl dig men också full av schyssta gömställen. Tråkig blir den aldrig. Seger för skogen i den här grenen, alltså.

Fjärde grenen: Musik

Havet:
Möte i monsunen
Fiskarna i havet (ja, ni vet den som fortsätter med fåglarna på taken)
My heaaaart wiiiill goooo ooooooon
I medelhavski sardinski simski (jaja, den heter något annat i original men det där är den minnesvärda raden)
Så skimrande var aldrig havet
Skogen:
Första vackra dan i maj
Ut i skogen ska vi gå
I ett hus vid skogens slut, liten tomte tittar ut…
En Sten Vid En Sjö I En Skog (Gyllene Tider har fattat grejen)
Ekorrn satt i granen, Björnen sover, fler barnvisor om diverse skogsdjur på längden och tvären
Kommentar till fjärde grenen: Här vinner havet pga att Evert Taubes sånger finns. Plus så mycket storslagnare. Plus att allt sjungande om skogen verkar vara så hurtigt. Plus att det känns bäst att vara tyst i skogen och lyssna på fåglarna och träden.

Femte grenen: Måleri

Havet väljer att tävla med J.M.W Turner:

J.M.W. Turner

Skogen väljer att tävla med John Bauer:

bauer2mindre

Kommentar till femte grenen: Vilken match! Otroligt spännande så jämna spelarna är här! Men det får alltså bli oavgjort i målerigrenen pga domarna helt mållösa och var tvungna att gå och ta lite ostbågar.

Sjätte grenen: Skönaste sommardagen

Havet:
Svala vindar
Svalkande bad
Sand mellan tårna
Sand i trosorna, på mackan, i bilen och i skorna
Ljudet av vågor som slår mot stranden
Skogen:
Myggor
Flugor
Bromsar
Myror
Doft av barr, mylla, trä
Mjuk mossa att sitta på
Fästingar
Kommentar till sjätte grenen: Okejrå. Havet vinner kampen om skönaste sommardagen. Stort, faktiskt.

Sjunde grenen: Mat

Havet:
Fisk
Fisk
Skaldjur
Ännu mer fisk
Alger??
Skogen:
Hallon
Björnbär
Harsyra
Svamp
Vilt av olika slag
Rötter
Blåbär
Lingon
Friskt, gott, drickbart vatten
Kommentar till sjunde grenen: Nä, det här blev ju ingen match. Så himla enformig mat havet bjuder på, och så otroligt dåligt utbud i salladsbuffén för att inte tala om vegetariska alternativ (hur mycket kan man variera de där algerna ens?) – medan skogen lätt skulle kunna sno ihop en förstklassig sjurätters middag bara så där. Hav – släng dig i väggen vad gäller mat.

 

Och vad blir då resultatet av allt detta? Vem är vinnaren? SKOGEN förstås! Skogen vann de flesta grenarna, några rätt överlägset. Det kan möjligen också vara så att domaren, yours truly, är rätt partisk. Jag är orienterare och det är ju på alla sätt roligast att hålla på med i skogen, jag är hängiven fantasyläsare (och tycker mycket om böcker av Fantasy Standardmodell 1A), jag skulle inte ha något emot den där lilla ensliga stugan mitt i skogen omgiven av trädsus så länge jag har tillräckligt många böcker med mig… och så bara råkar det ju vara så att veckans tema är skogen. Hurra för den!

 

Bild: Luva confronting her mother av Tambako the Jaguar (CC BY-ND 2.0)

 

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

17 svar på ”Skogen vs havet”

I min bok vinner ju havet för det mesta men jag måste erkänna att din argumentation är rejält övertygande. Nästan så man kanske ändå ska byta ställning. Briljanta resonemang.:-)

Briljanta som i “väl underbyggda” och “opartiska” – absolut! 🙂

Ibland hav – ibland skog – tur att man inte måste välja! Men jag tycker nog att du var lite väl snäv när det gäller havets bok-och-film-miljöer, finns ju SÅ mycket mer än Titanic…. tex Den lilla sjöjungfrun.. 😉

Ja, jag får ju be om ursäkt här, det märker jag. Förlåt Ariel, och förlåt hela teamet i havsstaden och bakom denna fina storfilm. Men. Men är det inte så att vår rödhåriga huvudperson faktiskt längtar upp ur det där havet? Kanske inte till skogen, men till att använda gaffel och gå på stranden? 0 poäng till skogen, men banne mig minuspoäng till havet.

Vilken rolig inventering du har gjort! Det är svårt att tänka sig Bröderna Grimm utan en skog. Skogen är också mer demokratisk, tillgänglig för alla som har ett par skor. Jag har mitt ex av Donna Tartts Den hemliga historien i en flyttlåda, men visst säger karaktären Henry något förklenande om havet som kulturmiljö?

Tack! 🙂
I rättvisans namn är väl havet också tillgängligt för alla som kan ta av sig ett par skor? Också? Om man bara har det på lite nära håll? Och Den hemliga historien: det var kul, jag måste kolla upp det! Det var så himla länge sen jag läste den, så jag minns inte alls det där. Henry verkar klok i så fall.

Jag håller nog med dig att skogen vinner över lag men du glömde mycket i filmgenren. Pirates of the Caribbean, Hajen, In the heart of the Sea, S/Y Glädjen, Cast Away, The Abyss, Det stora blå, Lugnt Vatten, Master and Commander, Hitta Nemo, Moby Dick, Sally och Samson. Rätt mycket död och många djur men ändå.

Till väsen måste ju ändå sjöjungfrun stå mot skogsrået.

Det finns ju liksom en värld under ytan i havet som ibland är charmigare än det som är under skogsytan :).

Ja oj, så många filmer jag har missat… Jag anade nog att min lista kunde vara något ensidig och onyanserad. Men att jag kunde glömma Hitta Nemo?? Skäms! (fast Hajen är med, fast under grenen “väsen”) 🙂

Och jag tycker nog att litteraturlistan för havet är väl skral den också. Nu orkar jag inte leta upp de svenska titlarna jag glömt bara: Odyssén, The Rime of the Ancient Mariner, Patrick O’Briens romaner om Aubrey och Maturin (bl.a. Master and Commander), En världsomsegling under havet och nu på senare tid, Life of Pi och Charlotte Rogans The Lifeboat. Och på tal om livbåtar så är Hitchcocks Lifeboat (1944) en alldeles fantastisk film, där människan ställs inte så mycket mot naturen som sig själv.

Men, jag glömde att skriva: vilken kul idé och tack för jobbet med att ställa upp hav och skog mot varandra. Själv har jag ingen aning om vad jag föredrar.

Hm. Ja. Jo. Kan kanske hålla med om att vetenskapligheten får sig en törn här vad gäller underbyggda argument. Har ju till och med läst både Odyssén och En världsomsegling under havet. Fast tycker bägge håller på att virra runt på böljorna blå (eller under…) alldeles för länge.

Stängt för kommentering.