Dagens kulturkollotips: fyra pocket

helena-top

Throwback thursday på allehanda social medier idag och även här. Throwback till fyra böcker som jag läst och som är relativt nyutgivna (alt utgivna igen) pocket, som jag vill tipsa er om.

735440I Gilly Macmillans Bränd himmel försvinner sonen Ben ur mamma Rachels sikte på en vanlig söndaspromenad i skogen. När historien tar sin början har det gått ett år sedan händelsen och du får i vartannat kapitel återberättat vad som har hänt av Rachel och vartannat av kriminalkommissarie James Clemo, som ansvarade för utredningen. Berättartekniskt är det ett väl valt drag av författaren då fallet följs från två olika perspektiv. Lägg därtill att det oftast är oerhört spännande fortsättningsslut på kapitlen och att dessa alltså inte tar vid förrän berättaren fortsätter, så är det lätt att hamna i intenstivläsning utan dess like. Macmillian lyckas särskilt med att skildra den söndertrasade mamman och hur hon får dig att ständigt vackla i din lojalitet. Läs recension här.

marwood_onda_flickor_omslag_pocÅr 1986 blir två elvaåriga flickor dömda och fängslade för mordet på en fyraåriga liten flicka. Det är en ren slump som gör att dessa flickor träffas denna livsavgörande dag, och deras öden blir därefter för evigt sammanflätade. Några år senare släpps de båda flickorna med förbehållet att de aldrig någonsin kontaktar varandra igen. Detta är Alex Marwoods Onda flickors premiss.

När handlingen tar sin början har det gått tjugofem år och de båda kvinnorna har nya identiteter och har skapat sig nya liv. Men en serie överfallsbrott och mord i den lilla hamnstaden Whitmouth kommer att återförena de båda kvinnorna. Den ena kvinnan bor i den drabbade staden, medan den andra skickas dit i egenskap av journalist. Är du ute efter en snabbläsarvänlig spänningsroman och samtidigt få dig en liten tankeväckare så är Onda flickor helt klart en bok för dig. Läs recension här.

O_Jordan_Mississippi_utf_HM.inddHillary Jordan har med sin Mississippi skrivit en fängslande debut om den amerikanska södern och dess rasmotsättningar mot slutet av andra världskriget. Det är en gripande historia om fanatism, rasism och ”traditionens förkrossande makt”. Boken förtjänar att lyftas fram och jag försöker ständigt tipsa om den.

År 1946 flyttar Henry och Laura McAllan till bomullsfarmen Mudbound i deltat i Mississippi. Med sig har de två små flickor samt Henrys despotiske far. Laura, som är storstadsbo, avskyr det hårda arbetet och den utmanande naturen. Regnet, de ständiga översvämningarna och leran stänger ofta in dem och de kan inte komma utanför gårdens gränser. Det kommer att bli en kamp mot naturen, mot patriarkalet och mot rasismen. En kamp som tycks vara omöjlig att vinna i Mississippis träskmarker. Mississippi har sex berättarrörster: Henry, Laura samt svågern Jamie som tillsammans med Ronsel återkommer från kriget i Europa samt Ronsels föräldrar och gårdens arrendatorer Hap och Florence. Alla spelar de en roll i den historia som rullas upp, som inleds där den avslutas; med faderns begravning. Läs recension här.

2atn1024_jag-ger-dig-solen-pocketAvslutningsvis vill jag lyfta fram Jandy Nelsons Jag ger dig solen, som handlar om tvillingarna Jude och Noah, som förstår varandra innan orden är sagda, tänker samma tankar och båda har, likt deras mamma, en stark kärlek till konsten. Jude och Noah som älskar varandra innerligt, men som också lever i ständig kamp, konkurrens och utmanar varandra. Boken handlar om sorg, men också om kärlek, lika många delar syskonkärlek som syskonrivalitet och om hur konsten kan gömma hela livet. Tvillingarna är väldigt olika som person, men har ändå en särdeles förmåga att förstå varandra, näst intill telepatisk. Familjen drabbas dock av en svår tragedi och hela världen tycks gå sönder. Så även bandet mellan tvillingarna. Läs recension här.

Dagens_liten

Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

Visa alla inlägg av Fanny →

En tanke på “Dagens kulturkollotips: fyra pocket

Kommentarer är stängda.