Kategorier
Kulturkoll

Dagens kulturkollotips: Tjolöholm och Jane Austen

Linda
I Fjärås, utanför Kungsbacka ligger Tjolöholms slott. Egendomen Tjolöholm köptes 1882 av James Fredrik och Blanche Dickson och de utlyste några år senare en arkitekttävling för att därefter kunna bygga ett slott. Önskan var att det skulle vara i elisabethansk stil. VinnIMG_3414aren fick prispengar, men det var andrapristagaren Lars Israel Wahlman som fick äran att bygga slottet, utifrån sitt tävlingsbidrag ”Hobgoblin”. Helt klart har han gått all in och varje rum är utan tvekan ett unikum. Ingen miljö jag skulle vilja bo i, men helt klart intressant rent inredningsmässigt med bland annat målade väggar som ser ut som blommiga tapeter. Slottet var också ovanligt modernt för sin tid och bland annat fanns en av de första dammsugarna där. Den vägde att ton och fick dras av hästar ner till slottet. Därefter drogs långa sladdar från själva dammsugaren in i huset och tjäntefolket dammsög så mycket som gick innan dammsugaren fick flyttas.IMG_3416

Tyvärr dog James Fredrik innan slottet var färdigt, men hans fru Blanche bodde där under en period till hon dog 1906. Det var hon som tog initiativet till de nationalromantiska arbetarbostäderna och hon lät även uppföra slottskyrkan. Slottet ärvdes av dottern, som även hon hette Blanche och hennes man greve Carl Bonde.

Tjolöholms slott ligger precis vid havet och omges av vackra promenadstråk. I området finns gamla arbetarbostäder som går att hyra om man vill tillbringa längre tid i området. Det går också bra att både fika och äta, vilket rekommenderas. Jag har faktiskt baraIMG_3429varit vid Tjolöholm två gånger. En gång i våras med Lotta, då vitsipporna blommade och trädgården var full av påskägg, inspirerade av Jane Austen och nu i helgen med Bokbubblarna, bokklubben jag och Anna är med i. Nu var trädgården i full blom och efter visningen av själva slottet gick vi också en guidad tur i trädgårdarna. Jag gillade skarpt stilen Arts and crafts, som går ut på att en massa växter ”slängs ut” slumpartat och därefter är det ”survival of the fittest” som gäller.

Just nu och fram till den 25 september finns en utställning på slottet med kläder från filmatiseringar av Jane Austens böcker, men även kläder från samtiden utlånade av privatpersoner. De finns på gästvåningen, den våning jag tyckte bäst om. Till exempel fanns där ett vackert skrivrum med utsikt över havet.

Tjolöholms slott är definitivt värt ett besök. Om inte annat för att få komma så nära Colin Firth som till hans Mr Darcy-kläder.

IMG_3397IMG_3400

Dagens_liten

 

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

3 svar på ”Dagens kulturkollotips: Tjolöholm och Jane Austen”

Så skönt att hänga på Tjolöholm … jag gjorde ett arbete om slottet när jag gick på högstadiet. Då fick jag vandra runt själv i rummen och titta. Dessutom träffade jag en kvinna som jobbat på slottet under dess glansdagar. Det var alltså några år sedan jag gick på högstadiet … Har inte sett den nuvarande utställningen, får bli en septembersväng.

Otroligt vacker miljö! Måste varit härligt att få vara där så mycket.

Jag var där igår. Mycket fint slott och kul upplevelse med kläderna. Guiden och en annan i följet samt jag fangirlade lite över biblioteket och kläderna när de andra inte såg det haha

Stängt för kommentering.