Kategorier
Kulturkoll

Veckans utmaning: Min bästa danska …

linje-ulrica
Det finns mycket bra grejer som kommer från Danmark, inte sant? Massor av bra deckare både i bokform om som TV-serier. Filmer som utmanar, griper tag och roar. Snygg design och tidlösa konstnärer.

Veckans utmaning är att göra en ”best of”-lista över dina danska favoriter.

  1. Min bästa danska författare/bok
  2. Min bästa danska film
  3. Min bästa danska TV-serie
  4. Mitt bästa danska kulturtips (kan vara vad som helst som du gillar t.ex. musik, mat, konst, en plats, en person)

Vi ser fram emot att läsa era listor. Svara direkt i kommentarsfältet eller på din egen blogg, men glöm inte att länka så vi hittar listan!

Bild: kaboompics.com

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

44 svar på ”Veckans utmaning: Min bästa danska …”

Ja, jag ser att det redan har tipsats om många författare och böcker, så jag hoppas du får många lästips. Tack för dina danska tips!

Kul att du vill vara med. Jag besöket inte Danmark ofta heller tyvärr, trots att jag bor väldigt nära. Någon gång vill jag besöka Møns klint, men annars blir det ofta bara Köpenhamn och Helsingør. Men håller med dig om att julmarknaden på Tivoli verkligen är mysig.

Det finns mycket bra som redan är nämnt, så jag försöker hitta något annat (det betyder inte att jag inte gillar Matador och Louisiana!):

Min bästa danska bok: Jag väljer Benjamin Jacobsen, som har skrivit ett par samlingar med oerhört roliga noveller. De utspelar sig i Köpenhamn under sent 1800-tal i en något excentrisk professorsfamilj och finns översatta till svenska, Mordet på änkeprostinnan och Farmor i sjunde himlen, om man inte vill läsa i original: http://jsprbok.blogspot.com/2016/04/40-benjamin-jacobsen-midt-i-en-klunketid.html

Min bästa danska film: Jag är svag för gamla danska komedier, som de fortsatte att producera långt efter att den svenska pilsnerfilmen var död. Det går då inte att komma förbi Olsen-banden, förlagan till Jönssonligan, som jag tycker är mycket bättre än den svenska versionen. De gjorde 13 filmer 1968-81 (och en om ligan som pensionärer på 90-talet), och alla är inte mästerverk, men se någon om ni får chansen.

Min bästa danska TV-serie: Mina föräldrar såg på 60-talet en kriminalserie som hette Ka’ De li’ østers? (= Tycker ni om ostron) som tidigare har legat på Danmarks Radios motsvarighet till Öppet arkiv, Bonanza (https://www.dr.dk/Bonanza/index.htm). Jag såg den för något år sedan och tyckte den var riktigt bra. Nu verkar den vara borta, men även där kommer saker tillbaka ibland, så jag tipsar i alla fall. Den är skriven av Leif Panduro, som också har skrivit läsvärda böcker.

Mitt bästa danska kulturtips: Bornholms konstmuseum: http://www.bornholms-kunstmuseum.dk/sekundaer-menu/forside.aspx ! Och Bornholm överhuvudtaget. Massor av kultur och natur på fyra gånger tre mil.

Stängt för kommentering.