SMK – Statens Museum for Kunst

carolina-top

Om du någon gång är i Köpenhamn och känner dig trött på att vandra på Ströget och snurra i karuseller på Tivoli så tycker jag du ska ta dig bara ett litet stycke längre bort. Bara 5 minuters promenad från Norreport station ligger Danmarks nationalmuseum för konst: SMK – Statens museum for kunst. Här kan du gå länge, länge och uppleva fantastisk konst! Dansk samtidskonst och verk från den danska guldåldern förstås, men också från renässans, från Europas 1600- och 1700-tal, mycket nordiskt, och så en stor samling av Matisse. Och mycket annat förstås!

Själv älskar jag (som vanligt) allra mest att försjunka i olika porträtt, helst av för mig okända människor. Vem var han eller hon? Vad var de glada för? Oroade sig för? Vad är det de vill att vi ska se när vi ser på porträttet? Håller de något i handen? Ser de på något? Varför det?
En gång stod och jag och stirrade på porträttet av en ganska plufsig man med skelögd blick i säkert mer än en timme. Allra först tyckte jag karln var ganska trist, men grejen var att jag hade till uppgift i konstvetenskapen (som jag gick och läste då) att skriva en analys på just det där porträttet, och jag var tvungen att hitta detaljerna som gjorde honom till människa för mig. När jag sedan skrivit min analys om alla detaljer, om hur ljuset föll, hans blick, kläder och allt det där så kändes det som att han var någon jag verkligen känt. Nu minns jag inte vem porträttet föreställde längre, men tror det var Pilo som målat det. I alla fall – porträtt är min grej.

Men det finns som sagt mycket annat att upptäcka på Statens Museum for Kunst. Är du inte på väg till Köpenhamn i brådrasket men ändå blir nyfiken så har de en stor och bra hemsida som du hittar här. Där kan du bland mycket annat hitta en diger ”best-of” lista, dessutom med länkar till 160 konstverk, i högupplösning, som är helt fria att använda.

Till exempel den här:

Peder Severin Krøyer (1851-1909), Badende drenge en sommaraften ved Skagens strand, 1899
Peder Severin Krøyer (1851-1909), Badende drenge en sommaraften ved Skagens strand, 1899

Statens Museum for Kunst har en egen Youtubekanal, och där hittade jag det här roliga klippet som har sitt ursprung i en utställning de hade för fyra år sedan. Här får verkligen konsten (Bosch & Bruegel) liv! Till toner av Metallica! För varför inte, liksom?

 

Bild: Statens Museum for Kunst av Martin Lindner (Wikipedia Commons CC BY-SA 3.0 )

Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Visa alla inlägg av Carolina →

En tanke på “SMK – Statens Museum for Kunst

Kommentarer är stängda.