Kategorier
Evenemangskoll Kulturkoll

Louisiana Literature

linje-viktoria

Ja, idag är det den 18:e augusti vilket också markerar startskottet för årets Louisiana Literature, litteraturfestivalen på Louisiana-museet i Danmark. Även Kulturkollo åker naturligtvis över sundet för denna händelse. I år kommer stora namn som Claudio Magris, Man Booker Prize-vinnaren Julian Barnes, Chigozie Obioma, Erica Jong, Abdellah Taïa, Ali Smith och svenska Jonas Hassen Khemiri för att bara nämna några. Det är en liten festival med stora namn och det brukar vara dödens svårt att få plats till de olika seminarierna och intervjuerna om man inte ställer sig i kö i ordentlig tid. Det innebär ofta att man inte kan gå från en programpunkt till en annan utan man får helt enkelt lägga in en timmes kötid emellan också, om det är riktigt populära namn. Det är svårt att säga vem årets verkliga dragplåster är, kanske Julian Barnes som kom med en ny roman tidigare i år.

Förra årets stora namn var förmodligen Richard Ford, Ngũgĩ wa Thiong’o och Colm Toíbín som Breakfast Bookclub ordnade bokresa och bokcirkel kring. Vi var ett gäng som träffades på ett fik inte så långt ifrån museet och pratade om Toíbíns ”En lång vinter”.

Jouce Carol Oates
Joyce

2014 var ett chockår då BÅDE Margret Atwood och Joyce Carol Oates besökte festivalen och jag maxade mitt år med att få en pratstund med Oates då jag stod sist i signeringskön. Kan meddela att hon är oväntat lång!

Ian McEwan
Ian

 

Tidigare stjärnor på slottet, förlåt, museet, är bland annat Ian McEwan som jag var dödsnervös över att gå fram till efteråt, och Zadie Smith från samma år. Även Jonathan Safran Foer, Nicole Krauss, Herta Müller, Chimamanda Ngozi Adichie, Patti Smith och Adonis har besökt festivalen och det är ett säkert kort att planera in en resa till Helsingör i samband med festivalen. Man kan vara ganska trygg i att det kommer att komma någon man själv finner intressant i alla fall. Snart kommer festivalen kanske att ha växt ur sin kostym också för det har märkts ett makalöst tryck på vissa programpunkter då föreläsningssalarna inte rymmer så himla många människor. En del av charmen med festivalen är dock att den är på museet, med all konst runt om kring på väggarna, med den stora fina gröningen utanför där många författaruppläsningar i samband med festivalen ägt rum inför en lunchande picknickskara. Och med Öresund som brer ut sig med sin makalösa utsikt precis bredvid.

Följ gärna Kulturkollo på instagram för under helgen kommer det säkerligen komma upp lite bilder från årets festival! Ses vi där?

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

4 svar på ”Louisiana Literature”

Förra årets nyhet, att de lämnade ut nummerlappar till dem i kön var toppen. Man hann då gå på toa och köpa fika vilket varit omöjligt innan. Ser mycket fram emot årets fest!

Ångrar den där kommentaren om att det funkade bra med köerna – det nya systemet med biljetter var väl inte så lyckat när det blir ett stort tryck. Gillar systemet i Stockholm när man köper en biljett till varje samtal.

Stängt för kommentering.