Kategorier
Kulturkoll

Kulturkollo tipsar hela sommaren

helena-top

Äntligen är semestern här (i alla fall för undertecknad) och i sedvanlig ordning så planerar vi för en inläggsserie som pågår hela sommaren, men som är medvetet lätt att planera i förväg. Vi har haft dessa inläggsserier ända sedan Kulturkollo lanserades. Ambitionsnivån sätter vi själva och vi försöker hålla press, stress och prestationångesten borta.

Första sommaren 2015 så hade vi ett tema som vi kallade Sommarlov med Kulturkollo där varje dag har fått sitt ord – sin hashtagg (till exempelvis #semester, #upptäckslust och #sensommarsenerad) – som vi med fullständig konstnärlig frihet fick tolka. Det kunde vara med ett foto, en dikt, ett citat, omslag, lästips, filmklipp eller kanske ett länktips. Den konstnärliga friheten tog Carolina till nya höjder när hon skulle tolka #chicklit.

2016 fick vi än mer frihet och hade temat Dagens kulturkollotips. Det kunde handla om precis allting, faktiskt. Om aktuella utställningar eller om böcker som pockade på läsning, om särskilt goda kakor att knapra på där i skuggiga hörnan på trädgården eller om den finaste stranden. Här kan vi bland annat hitta En guide till Sarah Dressen, Får får får? och poddtipset De dödas röster.

Sommaren 2017 hade vi temat Denna dagen en bok då vi presenterade en bok om dagen – en bok vi kände lite extra för, en bok vi ville tipsa om, en bok vi läste just då eller en bok som vi helt enkelt ville läsa. Där kan ni fortfarande hitta en hel del goda lästips. Ulrica berättar hur hon fann en ny genre under en semester och sommaren skulle inte bli komplett om inte Viktoria fick skriva om Ett rum med utsikt av E M Forster.

Under semesterveckorna 2018 återanvände vi såväl tema, header som hashtag och hade en sommar med Dagens Kulturkollotips likt 2016. Du fick både tips på bästa grillsåsen, Ett läslustsrecept i tio delar och Skräcködlor och annan sommarbio.

2019 var nog den svåraste sommaren vi haft, enligt mig. Sommartemat förra året var Dagens namn. Tanken var att utgå ifrån dagens namn och helt enkelt associera kring det, vilket låter som ett enkelt tema av typen Dagens kulturkollotips. Men eeeh vilka namn det finns va? För det är ju inte bara att tipsa om en kulturell koppling till namnet i sig – man vill ju ändå ha något klokt och personligt att säga om kopplingen. Men ibland går det bara inte att komma på något om man får bara köra som jag gjorde under Ragnhild/Ragnvald-dagen. Linda fick också några utmanande namn: Botvid och Seved, men hon lyckades helt klart ro hem det.

Vad kommer vi att fokusera på sommaren 2020 då? Jo, vi tycker om återvinning (och är semesterslöa) så vi kör åter igen en sommar med Dagens kulturkollotips. Vi kallar sommartemat 2020 för “Kulturkollo tipsar” och vi har i alla fall orkat att skapa en ny headerbild och ny banner (se nedan). Som vanligt har vi fullständig konstnärlig frihet och kan skriva långt eller kort och djupt eller ytligt. Vi kommer tipsa om allt möjligt: filmer, böcker, utflyktsställen, recept, sångtexter, fotografier, citat, TV-serietips och kanske någon vågar sig på att länka till ett gammalt inlägg.

Ni är såklart hjärtligt välkomna att hänga på under sommaren och ni är fria att använda såväl taggen #kulturkollotipsar, headerbild som banner. Kanske har du en egen blogg eller ett instragramkonto och tänker att detta vore ett fint sätt att dra ner på takten under sommaren. Du får gärna tagga oss och kommentera, men vi kan inte lova att du alltid får ett svar på grund av semesterslöa semesterhjärnor.

Välkommen till sommaren 2020 och Kulturkollo tipsar!

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.