Dagens kulturkollotips: först ut är ett fint skånskt fikaställe

carolina-top

Nu har vi passerat midsommar och Kulturkollo drar ner på tempot och beger sig till hängmattan. Eller till stranden. Eller till läsfåtöljen/soffans djup med en bok/femtielva nya avsnitt av ännu-en-tv-serie-det-inte-kan-levas-utan. Våra vanliga veckoteman gör därför uppehåll över sommaren, precis som våra veckoutmaningar och recensionsinlägg.
I stället tänker vi varje dag ge er tips av olika slag – kulturkollotips! Det kommer att handla om precis allting, faktiskt. Om aktuella utställningar eller om böcker som pockar på läsning, om särskilt goda kakor att knapra på där i skuggiga hörnan på trädgården eller om den finaste stranden som inga skyltar leder till. Skriv ner, bokmärk och använd! Eller bara läs och bli sugen på att ge dig ut i Sommarsverige! Eller använd dem till att INTE ge dig ut i Sommarsverige utan till att ha en fin anledning att stanna hemma och försjunka i allahanda kultur. Vi börjar vårt tipsande idag och fortsätter till ett par veckor in i augusti.

Först ut är alltså jag, och mitt kulturkollotips idag handlar om ett himla trevligt ställe som finns mycket nära mig, faktiskt: Vismarlövs café- och bagarstuga. Bor du i Skåne eller kommer hit på besök i sommar och har vägarna förbi de södra delarna – titta in! Världens godaste stenugnsbakade bröd och en dignande kakbuffé där du äter tills du storknar för en inte jättestor summa pengar. Sitt utomhus eller sitt inne – alla bord och alla möbler inomhus kommer från olika håll och har en egen historia, precis som tavlorna på väggarna, ljusstakarna och kaffekopparna.

Vismarlovs-900x450

vismarlöv1

vismarlöv2

Vismarlöv är verkligen inte stort, och när Carina Levin för några år sedan berättade att hon planerade att öppna ett litet bageri i byn tänkte vi väl att det skulle bli trevligt för oss som bodde i byn (sisådär femton-tjugo hushåll) att få nybakat bröd på helgerna. Bageriet öppnade, och bröden sålde de första dagarna slut rätt omgående. Carina bakade fler bröd. Och fler. Och inte bara hon – hela familjen var engagerad. Café startades, flera människor anställdes. Och fler. Och ja, det hela växte enormt. Nu är det alltid fullt av bilar utanför caféet, och bussar. Och cyklar. Vismarlöv har blivit ett utflyktsmål, och när folk frågar var jag bor och jag svarar ”I Vismarlöv” så behöver jag inte längre förklara var det ligger. Nädå, nu vet de: ”Är det inte där det finns ett café?”

Jepp. Så lyxigt har jag det. Fast jag bor mitt på landet. Kom hit du också!!

(våra favoritbröd? Hazienda, mörkt bröd med svag smak av kaffe, och Levinbröd, ljust bröd med världens godaste skorpa. Det, med en god ost på!)

Dagens_liten

Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Visa alla inlägg av Carolina →

9 tankar på “Dagens kulturkollotips: först ut är ett fint skånskt fikaställe

  1. Har ni ingen kollektivtrafik där borta i Vismarlöv? Har ju Jojo sommar och vill utnyttja det till max 🙂

    1. Nä, vi har ju inte det… så vi kör bil en hel del. Närmaste busshållplats finns i Klågerup, och sedan får man alltså promenera 3 km. Alternativet (ja förutom bil förstås) är att ta sig hit via cykel på småvägarna (och undvika 108:an) – men det kan ju faktiskt vara en trevlig dagstur med mycket att se på vägen. Fast du utnyttjar ju inte jojo-kortet i så fall, förstås.

      1. Cykel nyttjar jag inte 🙂 En promenad på 3 km låter ju inte alltför jobbigt, men då är man ju väldigt väderberoende… Äsch, får se om det blir en bilutflykt i stället 🙂

    1. Men nejdå – det går bra att fika i Vismarlöv även söndagsförmiddagar! (de har stängt v 25-26 tror jag det var, men sen!) Då har de brunch, och kakbordet står där 🙂

  2. Oj, vad många gånger jag har tänkt att vi ska åka dit! Kanske är det den här sommaren det blir av …

Kommentarer är stängda.