Vi går en mörk framtid till mötes…

2010-talet. Vilket galet årtionde det har varit. Framför allt på ett personligt plan då jag varken var gift, husägare eller förälder för 10 år sedan. När jag tänker på vad jag läste då som ganska ung skolbibliotekarie så går det liksom inte att komma undan den här trenden.. Någon måste ta det och ja, det får väl bli jag det. Hungerspelen kom visserligen redan 2008 men det var egentligen först efter ett par år som det verkligen brakade loss. Dystopitrenden. För himmel vad jag har läst mycket eländiga framtidsskildringar det senaste decenniet. Hungerspelen var en relativt färgglad sådan ändå med alla rika människor i huvudstaden som gärna klädde upp sig på det galnaste sätt. Jag gillade verkligen Hungerspelen, även om jag kan se en del komplikationer i handlingen. Filmerna kom också ett par år in på 10-talet (start 2012) och gav böckerna ett rejält uppsving. Sedan rullade det på. Divergent måste ju ses som den tveklöst mest framgångsrika bokserien i spåren efter Hungerspelen, men den var ju definitivt inte ensam. Mazerunner, Legend-trilogin, Matchad, Delirium, Gone osv osv osv… Vi slukade det. Vi kunde liksom inte få nog. Det sålde som smör, både det som var riktigt bra och det som var mindre bra.

Själv gillar jag verkligen att de mer storslagna frågorna om gott och ont, rätt och fel, fick ta ordentligt med plats och många gånger var det ju så spännande så i alla fall jag bet på naglarna. Jag älskade Katniss och Tris och jag älskade att ungdomsböcker plötsligt var hett. Det får man väl i och för sig främst tacka JK Rowling och Stephenie Meyer för men dystopitrenden var framför allt en trend i ungdomslitteraturen men en trend som alla kände till och många läste, oavsett ålder.

Sedan hände något. Som de flesta trender så började nog folk tröttna lite men jag tror inte att det bara var det. För världen ser också rätt annorlunda ut idag mot för 10 år sedan. När de där dystopierna började kännas mindre som sci-fi och mer som realism var det liksom inte lika roligt längre. Jag är ganska trött på genren men har å andra sidan inte läst något på ett par år och skulle nog inte vara främmande för att plocka upp en om någon kunde förnya genren lite.

Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

Visa alla inlägg av Viktoria →